Η Ουκρανία θα πρέπει να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ «τους ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα».

Τα παραπάνω ανέφερε την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, ενισχύοντας την αίσθηση πως η Μόσχα δεν θα συνεχίσει την παροχή βοήθειας προς Κίεβο, έπειτα από την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει δανειακή βοήθεια από το ΔΝΤ δύο φορές από το 2008, ωστόσο το Κίεβο ποτέ δεν έλαβε πακέτο στήριξης καθώς αρνήθηκε να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που έθεσε το Ταμείο.

Όταν ο αποπεμφθείς πρόεδρος Γιανούκοβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει σύμφωνο συνεταιρισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να κάνει στροφή στη Ρωσία, η Μόσχα συμφώνησε να αγοράσει ουκρανικά ομόλογα αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να στηρίξει το Κίεβο.

Μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει επενδύσει 3 δισ. στο ουκρανικό χρέος, έχοντας παγώσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας με την έναρξη της κρίση στην Ουκρανία και τις αντιρωσικές συγκεντρώσεις.

Βρετανία και Γερμανία πιέζουν για δάνειο του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη της Μεγάλης Βρετανίας στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ουκρανία ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, για να πιέσουν από κοινού στη χορήγηση από το ΔΝΤ ενός οικονομικού πακέτου στην υπερχρεωμένη Ουκρανία.

Σε δήλωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο Χέιγκ ανέφερε ότι «τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών δείχνουν τη θέληση των Ουκρανών να προχωρήσουν σε ένα διαφορετικό μέλλον και να διασφαλίσουν ότι η φωνή εκείνων που επι μήνες διαμαρτύρονταν θα ακουστεί επιτέλους».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook