«Η στωική Κύπρος επιστρέφει από τους νεκρούς μετά την τραπεζική κατάρρευση», τιτλοφορείται ανταπόκριση από τη Λευκωσία για τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.
O οικονομικός συντάκτης-αναλυτής Άμπροουζ Έβανς – Πρίτσαρντ κάνει λόγο για μικρό κυπριακό θαύμα, καθώς λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη συντριβή που την οδήγησε στην αγκαλιά της τρόικας, η ανάκαμψη της Κύπρου βρίσκεται κοντά.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν επεισόδια και πως η κοινωνία των 840.000 κατοίκων κρατήθηκε ενωμένη, βοηθούμενη από θυσίες στην κορυφή. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν περικοπές στις αμοιβές των υπουργών κατά 45%, ενώ οι πιο χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν μόνο το 6,5% των μισθών τους.

«Η χώρα εξέλεξε μια κυβέρνηση που δεν αστειεύεται, η οποία τηρεί αυστηρά τους όρους του μνημονίου της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά το πολιτικό κλίμα της χώρας απέχει κατά πολύ από την αναταραχή της Αθήνας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ηγείται των δημοσκοπήσεων με όρκους περί διάλυσης του μνημονίου, τη στιγμή που οι φασίστες της Χρυσής Αυγής περιπολούν», σχολιάζει ο Βρετανός συντάκτης.

«Έχουμε πλήρως ευθυγραμμιστεί με την τρόικα», αναφέρει δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος προσθέτει ότι το μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν το μανιφέστο της κυβέρνησης. «Είναι μια ευκαιρία να διορθώσουμε τις δικές μας αδυναμίες και να κάνουμε ό, τι έπρεπε να είχε γίνει στην Κύπρο εδώ και πολύ καιρό», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι η κυπριακή οικονομία δεν συρρικνώθηκε κατά 20% έπειτα από την κατάρρευση των τραπεζών τον περασμένο Μάρτιο, όπως ορισμένοι πίστευαν. Δεν έχει καν συρρικνωθεί κατά 8.7%, όπως αναμενόταν από την τρόικα. Συρρικνώθηκε μόλις σε ποσοστό 5,4% σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του 2013.

«Δε θέλω να σκιαγραφήσω μία ρόδινη εικόνα» λέει ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «αυτή εξακολουθεί να είναι η πιο σοβαρή ύφεση μετά την τουρκική εισβολή το 1974, αλλά είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook