Τα κράτη των G20 θέτουν στόχο να αυξήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες για τα επόμενα πέντε χρόνια, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει σαφές σχέδιο δράσης για την επίτευξη του στόχου.

Οι υπουργοί Οικονομικών των G20 και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών έθεσαν το στόχο της ανάπτυξης, μια φιλοδοξία που μεταφράζεται σε περίπου 2 τρισ. δολάρια στην οικονομική δραστηριότητα, μετά από δύο ημέρες συναντήσεων στο Σίδνεϊ.

Σε μια προσπάθεια αναγνώρισης των ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις της μείωσης του προγράμματος της αμερικανικής Federal Reserve, το επίσημο ανακοινωθέν έλεγε ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες \”θα διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στην εξισορρόπηση των ρυθμίσεων νομισματικής πολιτικής οι οποίες θα επικοινωνούνται ξεκάθαρα.” Με τη σειρά τους οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να “λάβουν υπόψη τους τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία”.

Στην ανακοίνωση ακόμη αναφέρεται ότι “δεν υπάρχει χώρος για αυταρέσκεια” κι ότι οι χώρες των G20 δεσμεύονται να αναπτύξουν νέους τρόπους για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. “Θα δημιουργήσουμε φιλόδοξες αλλά και ρεαλιστικές πολιτικές με στόχο να ανεβάσουμε το συνολικό ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2% στα επόμενα πέντε χρόνια,” αναφέρεται στο έγγραφο.

“Πρόκειται για ανάπτυξη που αντιστοιχεί σε πάνω από 2 τρισ, δολάρια σε πραγματικούς όρους και θα οδηγήσει στη προσθήκη σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Για να το πετύχουμε αυτό θα αυξήσουμε τις επενδύσεις, θα δώσουμε ώθηση στην εργασία και την απασχόληση, να ενισχύσουμε το εμπόριο και θα προωθήσουμε την ανταγωνιστικότητα πέρα από τις υπάρχουσες μακροοικονομικές πολιτικές.”

Στη συνάντηση εκφράστηκαν, παράλληλα, ανησυχίες για την έλλειψη προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) .
Τα κράτη των G20 διαπίστωσαν με \”βαθιά λύπη\” ότι η ποσόστωση του ΔΝΤ και οι μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων που συμφωνήθηκαν το 2010 δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Οι πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ εκτιμούν την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,7 % φέτος και 4 % το 2015 .

Μια έκθεση του ΔΝΤ για τη συνεδρίαση της G20 αναφέρει ότι η ανάκαμψη από τη μεγάλη ύφεση ήταν απογοητευτική, αλλά προτείνει στρατηγικές για την αύξηση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 2,25% το 2018 . Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις του ανταγωνισμού στην αγορά προϊόντων για την αύξηση και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook