Η υπόθεση της ΜΚΟ για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθετήσεων άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σχετικά με τον τρόπο που δρούσαν εκαντάδες τέτοιες Οργανώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, αστυνομία και ΣΔΟΕ έχουν στρέψει την έρευνά τους σε τουλάχιστον οκτώ ΜΚΟ που φέρονται να έχουν καρπωθεί εκατομμύρια, προμειμένου να μελετήσουν «την κλιματική αλλαγή στον Μαυρίκιο, να εκπαιδεύσουν δημοσιογράφους στην Γεωργία, να ενισχύσουν το Γκουτζαράτ στο Πακιστάν» και άλλα παρόμοια.

Ρόντος στο Βήμα: Οι νάρκες ήταν το πιο σέξι θέμα στο πλανήτη

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου μιλούν για τη «μητέρα» όλων των ΜΚΟ, την κρατική «Έργο Πολιτών», η οποία δημιουργήθηκε το 2005 επί Κώστα Καραμανλή με στόχο την καταγραφή εθελοντικών οργανώσεων.

Έξι χρόνια μετά τη σύστασή της σταμάτησε ενώ είχαν ξοδευτεί 7,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια δόθηκαν για αμοιβές συνεργατών.

Μάλιστα από τις πρώτες ενέργειες αυτής της ΜΚΟ ήταν η προμήθεια πολυτελούς αυτοκινήτου αξίας 44.000 ευρώ για τις μετακινήσεις του προέδρου, ο μισθός του οποίου ανερχόταν σε 9.500 ευρώ.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ζητήσαμε στοιχεία από τις εφορίες για περίπου 3.000 ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία και διαπιστώνουμε ότι μόνο το 10% από αυτές χρηματοδοτείται κανονικά, τηρεί παραστατικά και δεν προχωρεί σε παράνομες ενέργειες» δηλώνει στο Βήμα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

in.gr