Για την καταβολή των αποζημιώσεων που προκάλεσε ο περονόσπορος στις αμπελοκαλλιέργειες το 2011, απαντά ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, και ο οποίος επισημαίνει ότι «αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην συνέχεια θα εκδοθεί η σχετική Κ.Υ.Α.».
Οι ζημιές που προξενήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες όλης της χώρας, εσοδείας 2011, από προσβολές του μύκητα περονόσπορου εντάχθηκαν στο ετήσιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες), δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύλελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό, χιόνι, χαλάζι) και ασθένειες (περονόσπορος στα αμπέλια) ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά την χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2011» και το οποίο πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ε.Ε.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μ. Χαρακόπουλος: «για τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη, ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από του Κανονισμούς (Ενωσιακούς και Ελληνικούς) για την ενίσχυση των παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην συνέχεια θα εκδοθεί η σχετική Κ.Υ.Α.»
Επισημαίνει μάλιστα ότι: «οι ενισχύσεις θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ μετά την έκδοση της ανωτέρω ΚΥΑ του προγράμματος και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.»
Τέλος, στο έγγραφο του κ. Μ. Χαρακόπουλου επισημαίνεται ότι, «στόχος του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) είναι να ενισχυθούν αυτοί οι αμπελοπαραγωγοί που υπέστησαν πραγματική ζημιά, βάσει του Ενωσιακού και Εθνικού πλαισίου.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook