Ένας πρώην εκπρόσωπος του WikiLeaks, καταγγέλλει ότι ο ιδρυτής του, Τζούλιαν Ασάνζ, απαιτούσε από τους εργαζόμενους να υπογράφουν «εμπιστευτικές συμφωνίες», υπό την απειλή υψηλών προστίμων, έως και  19,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για τον Ντάνιελ Ντόμσαϊτ Μπεργκ, γερμανό ακτιβιστή, ο οποίος μέχρι τον περασμένο χρόνο διετέλεσε ένας εκ των δύο εκπροσώπων του WikiLeaks. Ο ίδιος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο ιστότοπος, ο οποίος παρουσιάζεται ως υπόδειγμα αποκαλύψεων και διαφάνειας, συμπεριφέρεται ουσιαστικά όπως οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις που εκθέτει. «Το WikiLeaks έχει γίνει ό,τι απεχθάνεται, δηλαδή ένας καταπιεστικός οργανισμός, ο οποίος χρησιμοποιεί δεσμευτικά συμβόλαια για να φιμώνει το προσωπικό του, καλλιεργώντας την αδιαφάνεια και την ανευθυνότητα» αναφέρει σε e-mail του.

Ο Ντόμσαϊτ Μπεργκ υπήρξε κάποτε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ασάνζ, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε και έγραψε ένα βιβλίο κόλαφο για αυτόν και είπε ότι «λυπάται για όλους εκείνους τους νέους υπαλλήλους που δεν είχαν ιδέα πού έμπλεκαν και ότι  μετάνιωσα που συνέβαλα στο να στηθεί το WikiLeaks». Ο Μπεργκ αναφέρεται στις αποκαλύψεις ότι ο επικεφαλής του ιστότοπου Ασάνζ απαιτούσε οι επίδοξοι εργαζόμενοι σε αυτόν αλλά και οι εθελοντές να υπογράφουν ένα τρισέλιδο συμβόλαιο, με το οποίο θα δεσμεύονταν να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες για τον WikiLeaks χωρίς άδεια.

Ο Ασάνζ δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα και στα e-mails του Ρόιτερς. Ένας εκ των δικηγόρων του στο Λονδίνο, ο Μαρκ Στέφενς, δήλωσε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει την αυθεντικότητα του αναφερθέντος συμβολαίου, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού New Statesman. Σε άρθρο του, το οποίο αναρτήθηκε χθες Πέμπτη στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο Τζέιμς Μπολ, πρώην βοηθός του WikiLeaks, δήλωσε ότι ο Ασάνζ έδωσε στον ίδιο και σε άλλους εργαζόμενους στον ιστότοπο αντίγραφα ενός εγγράφου στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην έπαυλη στη Βρετανία, όπου διαμένει ο Ασάνζ από τότε που αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση από δικαστήριο της Βρετανίας. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει αίτημα έκδοσης από την Σουηδία για σεξουαλικό αδίκημα για το οποίο κατηγορείται.

Ο Μπολ αρνήθηκε να το υπογράψει. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο Ασάνζ «συνέχισε επί δύο ώρες, φωνάζοντας, να του εξηγεί γιατί πρέπει να το υπογράψει διαφορετικά θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές όλων εκείνων που ήταν παρόντες και δεν θα τον εμπιστεύονταν ποτέ ξανά». Ο Μπολ, ο οποίος στη συνέχεια εντάχθηκε στην Guardian, είπε ότι άλλοι εργαζόμενοι στον WikiLeaks τον πίεσαν να υπογράψει το συμβόλαιο. Αλλά πρόσθεσε ότι ποτέ δεν υπέγραψε πριν φύγει από τον ιστότοπο.

Ο Ασάνζ έχει απειλήσει με αγωγές διάφορους επικριτές και εχθρούς του, μεταξύ των οποίων και την Guardian, με την οποία στο παρελθόν είχε συνεργαστεί στενά, καθώς και τον ίδιο τον Ντόμσαϊτ-Μπεργκ, χωρίς, ωστόσο, να έχει πραγματοποιήσει τις απειλές του.

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook