Πλούσιες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και φέτος, για μικρούς αλλά και για μεγάλους, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στο Δήμο Φαιστού. Από νωρίς το πρωί είχε στηθεί στις Μοίρες ένα ξέφρενο γλέντι για τα μικρά παιδιά υπό τους ρυθμούς της μουσικής.

Ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με τη δημοτική κοινότητα Μοιρών διοργάνωσαν μια πρωτοφανή σε παλμό και συμμετοχή παιδιών, εκδήλωση που αποτελεί θεσμό πλέον για τη Μεσαρά, καθώς είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται.

Γύρω στις 12.30 το μεσημέρι ξεκίνησε η παιδική καρναβαλική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Φαιστού.

Το 3ο παιδικό Καρναβάλι Δήμου Φαιστού, ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τη συμμετοχή μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών στα πληρώματα, τα οποία είχαν πολλά και διαφορετικά θέματα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, καθώς παρέλασαν στο κεντρικό δρόμο των Μοιρών.

Επίσης πλήθος κόσμου και πολλοί καρναβαλιστές συμμετείχαν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στη γιορτή που είχε στηθεί από το πρωί.

Για πρώτη φορά φέτος υπήρξαν πολλές δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά, καθώς το ρυθμό έδινε από την αρχή η παρουσιάστρια Ύβα Κουμαντάκη, ενώ η παρουσία του ξυλοπόδαρου –κλόουν «Παταπούφα» ενθουσίασε το κοινό που κατέβηκε στον κεντρικό δρόμο των Μοιρών, μιας και ο καιρός το επέτρεπε, και παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες των μικρών καρναβαλιστών, ενώ μέλη από το γυμναστήριο My Life του κ. Μαλλιαράκη εντυπωσίασε με τις χορευτικές του ικανότητες το κοινό.

Σημειωτέον, ότι από το πρωί το ζαχαροπλαστείο «Αρχοντικό» μοίραζε σε όλα τα παιδιά γλυκά, ενώ την παράσταση έκλεψε το τρενάκι του Π.Σ Πόμπιας που έκλεισε την παρέλαση, με οδηγό τον ίδιο τον Πρόεδρο του συλλόγου κ. Φουστανάκη που μαζί με τα μέλη του συλλόγου δούλεψαν όλο αυτό το διάστημα για την κατασκευή του.

Πολύτιμη βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια, εκτός του Π.Σ. Πόμπιας, προσέφεραν επίσης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Καπαριανών και Πόμπιας.

Ακολούθως, με τη λήξη της παρέλασης, υπήρξε η διεξαγωγή παιδικού κυνηγιού στην πλατεία Ομονοίας, με πολλές εκπλήξεις και δώρα για τα πληρώματα που συμμετείχαν.

Τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 1ου Δ.Σ. Μοιρών και συγκεκριμένα η κ. Βασιλάκη μαζί την κ. Μιχαλομανωλάκη, έχοντας στο πλευρό τους μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Νεολαίας Φαιστού ΔΡΩ και του Ε.Ε.Σ παράρτημα Μοιρών, ενώ η όλη διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού που όλο αυτό το διάστημα συντόνιζε τις προετοιμασίες, τόσο από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Φασομυτάκη Γιάννη, καθώς και από την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μοιρών κ. Πετράκη Ζαχαρένια και όλα τα μέλη της που εργάστηκαν ακούραστα όλο αυτό το διάστημα.

Οι συμμετοχές στο παιδικό κυνήγι θησαυρού ήταν αρκετές και ενθουσιώδεις, καθώς ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μια τέτοια συντονισμένη διοργάνωση. Οι ομάδες είχαν στόχο να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό, αλλά και να ανακαλύψουν την ιστορία των Μοιρών τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Για την ιστορία Νικήτρια ομάδα αναδείχτηκε η «Dark Team», στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι «Γκαζιάρηδες», ενώ στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν οι «Πειρατές» και το «Στρουμφοχωριό». Όλες οι ομάδες πήραν ενθύμιο συμμετοχής στο παιχνίδι, ενώ οι νικητές μοιράστηκαν δώρα προσφορά των χρυσοχοείων Κουλεντάκη και Φασομυτάκη.

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης, την Κυριακή το πρωί από τον Π.Σ. Τυμπακίου που διοργάνωσε το «κυνήγι κρυμμένου Θησαυρού» με ποδήλατα, στην κεντρική πλατεία Τυμπακίου Δεκάδες πληρώματα με τις παρέες τους και τους φίλους τους απ’ όλη την περιοχή, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό βγήκαν και ξέδωσαν, με κυρίαρχα στοιχεία τη δράση και την αγωνία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου τα κατάφερε να κατεβάσει αρκετό κόσμο στην πλατεία, να φέρει επισκέπτες στο Τυμπάκι και βέβαια να διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο το καρναβάλι της ερχόμενης Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού, συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα με αποκορύφωμα την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο Τυμπάκι την Κυριακή 2 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι.

Εκεί ο πολιτιστικός σύλλογος Τυμπακίου σε συνεργασία με το Δήμο Φαιστού έχουν ετοιμάσει πολλές εκπλήξεις και μας υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία στη μεγαλύτερη καρναβαλική παρέλαση του Νότου.

Το γλέντι όμως δεν σταματά εκεί καθώς οι εκδηλώσεις του Δήμου, συνεχίζονται με τη νυχτερινή καρναβαλική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στην Πόμπια στις 6 το απόγευμα.

Το παλαιότερο καρναβάλι της Μεσαράς αλλά και του νομού Ηρακλείου συμπληρώνει φέτος, αισίως 36 χρόνια ζωής συμβάλλοντας με τον τρόπο του στα πολιτιστικά δρώμενα και τη διάδοση της παράδοσης του τόπου μας. Φέτος οι άνθρωποι από τον πολιτιστικό σύλλογο Πόμπιας μας υπόσχονται άφθονο γέλιο καθώς και βόλτες με το τρενάκι του πολιτιστικού συλλόγου, ενώ στη συνέχεια θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι με το γαϊτανάκι στην πλατεία του χωριού.

Να σημειωθεί η εκδήλωση που έχει επιμεληθεί και φέτος ο Π.Σ Πόμπιας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού και της Περιφέρειας Κρήτης.

Τέλος, την Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν τα παραδοσιακά κούλουμα με Σαρακοστιανά εδέσματα σε Πόμπια και Σίβα με τη διοργάνωση από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Πόμπιας και Σίβα.

Επίσης ο Σύλλογος Αφρατιά σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μετοχίου διοργανώνουν στο δασάκι ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας παραδοσιακά κούλουμα, όπου θα προσφέρουν Σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ θα υπάρχει ζωντανή μουσική καθώς και βόλτες για τα μικρά παιδιά με το τρενάκι του Π.Σ. Τυμπακίου.

Το παραδοσιακό έθιμο του «Καντή» παραδοσιακός Κρητικός γάμος, θα αναβιώσει και φέτος στο Αντισκάρι, σε μια εκδήλωση που ετοίμασε ο Π.Σ του χωριού, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μεγάλο κρητικό γλέντι στην πλατεία.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Μοίρες και Τυμπάκι το Σαββατοκύριακο παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Μοιρών και Ζαρού, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πλήθος κόσμου που συμμετείχε εμψυχώνοντας τα πληρώματα που συμμετείχαν, ενώ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την ικανοποίηση τους για την τεράστια επιτυχία της εκδήλωσης.

Η Δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους φορείς που εργάστηκαν εθελοντικά και βοήθησαν κατά την προετοιμασία, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και όλους τους εθελοντές, τον Ε.Ε.Σ, την Αστυνομία, που συνέβαλαν στη διεξαγωγή τόσο επιτυχημένων εκδηλώσεων, κάτι που έχει ανάγκη ο κόσμος να ξεφύγει λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα.

Προσκαλούμε τους δημότες, να συμμετέχουν στις πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Φαιστού, να φτιάξουν ομάδες με σκοπό να διασκεδάσουν και να φορέσουν την καλύτερη τους διάθεση, έχοντας εφόδια το κέφι για ψυχαγωγία, να ξεφαντώσουν μαζί με τα παιδιά τους, γιατί φέτος οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, είναι αφιερωμένες στα παιδιά. Μεγάλα και μικρά».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook