Φύκια που συνελέγησαν από τις ακτές του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και από τους υπονόμους στο Τόκιο έδειξαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα περιβαλλοντική οργάνωση και στελέχη της κυβέρνησης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν ξεχωριστά από την οργάνωση Γκρίνπις και κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Τόκιο, υπογραμμίζουν την δυσχέρεια να ανακοπεί η διάχυση της ραδιενέργειας, μέσω του υδροφόρου ορίζοντα και της θαλάσσιας οδού, από τον σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος καταστράφηκε μετά τον βιβλικό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου και προξένησε μία αλυσιδωτή κρίση, που ακόμη διαρκεί.

Η Γκρίνπις ανακοίνωσε πως 10 από τα 22 είδη φυκιών που συνέλεξε από τις παραλίες κοντά στη Φουκουσίμα καταγράφουν επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 Μπεκερέλ/χλγρμ πέντε φορές μεγαλύτερα από τις φυσιολογικές τιμές στα τρόφιμα που ισχύουν στην Ιαπωνία. Ορισμένα από τα είδη φυκιών που εξετάσθηκαν είναι απαραίτητα συστατικά της ιαπωνικής δίαιτας.

«Η ραδιενεργός μόλυνση συγκεντρώνεται στο θαλάσσιο οικοσύστημα που τροφοδοτεί την Ιαπωνία με το ένα τέταρτο των τροφίμων της, μολαταύτα οι αρχές ολίγιστα πράττουν προκειμένου να προστατεύσουν τη δημόσιο υγεία», τονίζει ο Άικ Τόιλινγκ, ειδικός επιστήμονας της Γκρίνπις.

Ξεχωριστά, κυβερνητικές πηγές στο Τόκιο δήλωσαν πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας στα λύματα αυξήθηκαν στα τέλη Μαρτίου. Τα νέα αυτά στοιχεία δημοσιεύθηκαν σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών προτύπων που στόχο έχουν να ανακόψουν την ανάπτυξη της ραδιενέργειας στα αστικά λύματα.

Τα συνολικά επίπεδα ραδιενεργού καισίου και άλλων στοιχείων στις καύσεις απορριμμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων του Τόκιο έφθασε τα 170.000 Μπεκερέλ/χλγρμ αμέσως μετά την κρίση στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι ίδιες πηγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ