Εντολή για τον άμεσο φορολογικό έλεγχο από ειδικά συνεργεία σε 1.343 επιχειρήσεις έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιχειρήσεις αυτές συγκαταλέγονται στο σύνολο των 16.000 επιχειρήσεων με βιβλία Γ΄κατηγορίας που δεν υπέβαλαν προσωρινή δήλωση ΦΠΑ για την περίοδο του Φεβρουαρίου και αξιολογούνται με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης που λαμβάνονται υπόψη για τους φορολογικούς ελέγχους.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα ελεγχθούν άμεσα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ από έλεγχο θα περάσουν και οι 16.000 επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις που τους είχαν αποσταλεί για την υποβολη των δηλώσεών τους.

Τα στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών έχουν αποσταλεί στις ΔΟΥ για έλεγχο. Οι επιχειρήσεις αυτές θα κληθούν σε δεύτερη φάση να καταβάλουν το ΦΠΑ με βάση τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «στις αρχές Απριλίου διαπιστώθηκε μετά από προγραμματισμένη διασταύρωση ότι 18.000 επιχειρήσεις, που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας ΚΒΣ, \”λησμόνησαν\” την υποχρεωτική υποβολή προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ, της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2011».

Από τις 18.000 επιχειρήσεις, οι 1.900 ανταποκρίθηκαν στην ηλεκτρονική ειδοποίησή της, απέστειλαν τη δήλωσή τους και κατέβαλαν το ποσό που τους αναλογούσε. Το εισπραχθέν ποσό, εκ μέρους των ανωτέρω οφειλετών του Δημοσίου, ανέρχεται σε 10.760.783 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας αποφασίσει τον έλεγχο του συνόλου των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν, αποστέλλει τον κατάλογο με τις περίπου 16.000 επιχειρήσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σύμφωνα με κριτήρια αξιολόγησης, από αυτές τις ανέλεγκτες επιχειρήσεις, οι 1.343 χρήζουν ελέγχου λόγω επικινδυνότητας. Για τον λόγο αυτό, Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου θα δραστηριοποιηθούν άμεσα, καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο, προγραμματίζεται έλεγχος στους φορολογούμενους με υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, οι οποίοι δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ πρώτου τριμήνου 2011 ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, οι οποίοι δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ Μαρτίου 2011.

Η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 30ή Απριλίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook