Σενάριο βγαλμένο από ταινία θυμίζει η ζωή του Ουκρανού Γιαν Κουμ, ο οποίος ζει το αμερικανικό όνειρο, μετά την εξαγορά της εφαρμογής WhatsApp από τον διαδικτυακό κολοσσό, το Facebook.

H ζωή του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Ο χαρισματικός Ουκρανός μετανάστευσε στην Αμερική σε ηλικία 16 ετών. Για πολλά χρόνια έπαιρνε μέρος σε συσσίτια και η οικογένειά του εξασφάλιζε τα προς το ζην χάρις σε κουπόνια.

Ο Γιαν Κουμ τελείωσε το γυμνάσιο και λίγα χρόνια αργότερα παράτησε το πανεπιστήμιο, όπου σπούδαζε προγραμματισμό και ηλεκτρονική. Η πρώτη του δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών του ήταν στη Yahoo το 1998.

Ο Κουμ παρέμεινε στην εταιρεία μέχρι το 2007 και μετά για δύο χρόνια, μέχρι να φτιάξουν την εφαρμογή WhatsApp μαζί με τον Άκτον το 2009, τα ίχνη του αγνοούνται.

Λίγα χρόνια αργότερα, έκλεινε το χρυσό deal της χιλιετίας. Να σημειωθεί ότι ο Κουμ θέλησε να υπογραφεί η συμφωνία έξω ακριβώς από το κτίριο στο οποίο ως έφηβος πήγαινε για να συλλέξει τα κουπόνια της Πρόνοιας.

\"\"

\"\"

To χρυσό «like» του Facebook

Η εταιρεία που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook γνωστοποίησε ότι θα καταβάλει το ποσό-μαμούθ των 19 δισ. δολαρίων, προκειμένου να εξαγοράσει την εφαρμογή Instant messaging, «WhatsApp». Από τα 19 δις, τα τέσσερα θα δοθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές.

«Το WhatsApp πρόκειται να συνδέσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Υπηρεσίες που φθάνουν σε αυτό το επίπεδο έχουν μια απίστευτη τιμή» είπε ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκεμπεργκ.

«Το WhatsApp έχει χτίσει μια κινητή υπηρεσία μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο, η οποία έχει ηγετική θέση και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Facebook, το οποίο επίσης επισημαίνει ότι η υπηρεσία έχει «περισσότερους από 450 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες. Εξ αυτών το 70 % είναι καθημερινά ενεργοί, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ανοίγουν έναν λογαριασμό κάθε μέρα».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο όγκος των μηνυμάτων που αποστέλλονται μέσω του Facebook ισοδυναμεί με το σύνολο του όγκου των SMS που αποστέλλονται από τους παγκόσμιους φορείς τηλεπικοινωνιών».

Να σημειωθεί πάντως πως, παρά την εξαγορά, οι επενδυτές της Νέας Υόρκης παρέμειναν επιφυλακτικοί. Ως εκ τούτου, η μετοχή του Facebook στο Χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 4,50 % στα 65 δολάρια έως τις 22.30 GMT.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook