Ο στρατηγός Χαλίντ Σαμίν Γουάιν, που θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία του πακιστανικού στρατού, ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την αμερικανική επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Ισλαμαμπάντ.

Η επίσκεψη αυτή ματαιώθηκε «εξαιτίας του κλίματος που κυριαρχεί» ανάμεσα στις δύο χώρες, διευκρίνισε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.

«Ο στρατηγός Χαλίντ Σαμίν Γουάιν ήλθε σε επαφή με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Μάλεν και τον ενημέρωσε για τη ματαίωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα από 22 μέχρι 27 Μαΐου», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο στρατηγός Χαλίλ Σαμίν Γουάιν προεδρεύει του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, κατέχοντας τιμητικό στην πραγματικότητα αξίωμα, αφού των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων ηγείται στην πραγματικότητα ο στρατηγός Ασφάκ Καγιανί, που θεωρείται ο ισχυρότερος άνδρας της χώρας.

Υπό την αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης, που ζητεί την τιμωρία της Ουάσινγκτον για την επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς να ενημερωθεί η ηγεσία του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ απείλησε την Ουάσινγκτον με επανεξέταση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο Πακιστάν σε μία προσπάθεια άμβλυνσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διεξάγουν οι ΗΠΑ από το τέλος του 2001.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι δήλωσε χθες ότι οι επιθέσεις με αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της χώρας του με στόχο την αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν θα πρέπει να τεθούν, για λόγους αποτελεσματικότητας, υπό την εποπτεία του Ισλαμαμπάντ.

«Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς την υποστήριξη του πληθυσμού του. Λέω στους ανθρώπους ότι πρόκειται για τον δικό μου πόλεμο, αλλά όταν πραγματοποιείται μία επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκείνοι με ρωτούν \’λοιπόν, τίνος είναι ο πόλεμος;\’» .

«Μία στρατηγική που περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί να είναι αποτελεσματική», είπε ο Πακιστανός πρωθυπουργός. «Εάν οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι αποτελεσματικές, τότε πρέπει να καταρτίσουμε μία κοινή στρατηγική για να πείσουμε την κοινή γνώμη. Η δική μας θέση είναι ότι αυτή η τεχνολογία πρέπει να έλθει σε εμάς» .

Η CIA μπορεί να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του Πακιστάν με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, «αλλά υπό την εποπτεία μας», είπε.

Οι επιδρομές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών εξοργίζουν την κοινή γνώμη του Πακιστάν και αποτελούν άλλο σημείο τριβής ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν.

«Δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση σχέδια προς το παρόν για τη διακοπή ή τη μείωση των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Πακιστάν. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα συνεχιστούν», δήλωσε στην Ουάσινγκτον μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook