Διπλωματικό πόκερ για γερά νεύρα παίζεται τις τελευταίες ημέρες με φόντο την Ουκρανία. Η Ρωσία, αποδυναμωμένη διαπραγματευτικά μετά τη φυγή του βασικού συμμάχου της Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δεν αναγνωρίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση και κάνει λόγο για «δικτατορικές» μεθόδους.

Από την άλλη πλευρά, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος μπορεί να κάλεσε για συνομιλίες την ρωσική πλευρά, ωστόσο «κλείνει το μάτι» στη Δύση.

Προς διχοτόμηση η Ουκρανία

Η Μόσχα έχει συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία για παροχή δανείου, του οποίου η δεύτερη δόση έχει καθυστερήσει να εκταμιευθεί λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικράτησε το τελευταίο διάστημα στο Κίεβο.

Για τη Ρωσία αυτή η εκκρεμότητα είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι σε ΗΠΑ και ΕΕ. Δεν είναι τυχαία και η δήλωση χθες του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, ο οποίος ενώ τόνισε ότι η δόση των 2 δισ. δολαρίων είναι έτοιμη να εκταμιευθεί, αφού όμως η Μόσχα μάθει με ποιον συζητά.

Διπλωματικός «πόλεμος» με φόντο το Κίεβο

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο βρίσκεται η Κάθριν Άστον, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνομιλεί με την ηγεσία για οικονομικά θέματα. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η χώρα χρειάζεται 35 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Στη συζήτηση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία έχει μπει έντονα τις τελευταίες ημέρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες μέσω του εκπροσώπου του Τζέι Κάρνεϊ, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία, παράλληλα με την οικονομική στήριξη του Ταμείου.

Εξάλλου, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο θα μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης «γλυκοκοιτάζει» την προεδρία της χώρας και φαίνεται ότι για τον σκοπό της αυτό έχει βρει έναν ισχυρό σύμμαχο, την Άνγκελα Μέρκελ.

real.gr