Μία νέα νόσος, που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα και προκαλεί αιφνίδια παράλυση σε μικρά παιδιά, εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μέχρι στιγμής, η νόσος έχει προσβάλλει 20 παιδιά, ηλικίας 3 έως 12 ετών, προκαλώντας παράλυση ενός ή περισσότερων άκρων, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημοσίας Υγείας της Καλιφόρνια, ενώ μερικά από τα παιδιά είναι πλέον τετραπληγικά.

Παρά την εντατική θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν, τα παιδιά δεν παρουσίασαν βελτίωση της κινητικότητάς τους και η παράλυσή τους θεωρείται πλέον μόνιμη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα συγκεκριμένα παιδιά ήταν εμβολιασμένα εναντίον της πολιομυελίτιδας, αλλά, όπως φαίνεται, προσβλήθηκαν από άλλους ιούς, συγγενείς με αυτόν της πολιομυελίτιδας, που επίσης έχουν την ικανότητα να επιτίθενται στο νευρικό σύστημα και να οδηγούν στην παράλυση.

Τα πρώτα κρούσματα της μυστηριώδους νόσου εμφανίστηκαν το 2012 και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σποραδικά κρούσματα σε μία έκταση διαμέτρου 160 χιλιομέτρων, γι’ αυτό και οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι είναι τοπικό φαινόμενο.

Μερικά από τα παιδιά βρέθηκε να είναι μολυσμένα με έναν ιό, συγγενή της πολιομυελίτιδας, που λέγεται εντεροϊός-68 και έχει σχετισθεί με ανάλογα κρούσματα παράλυσης στην Ασία και την Αυστραλία.

Άλλα έπασχαν από λοίμωξη του αναπνευστικού ή άλλη ασθένεια πριν παραλύσει το ένα ή περισσότερα άκρα τους, αλλά σε κάποια άλλα η παράλυση ήταν το πρώτο και μοναδικό σύμπτωμα.

Τα καλά νέα είναι ότι «δεν υπήρξε έως τώρα εμφανής αύξηση στον ρυθμό των νέων κρουσμάτων, γι’ αυτό και δεν πιστεύουμε ότι επίκειται κάποια επιδημία», κατά την δρα Εμμανουέλλα Γάουμπαντ, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Τα άσχημα νέα, όμως, είναι ότι «ως φαίνεται η παράλυση των παιδιών είναι μόνιμη», πρόσθεσε.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook