Σχεδόν 2.000 παιδιά από τη Συρία ηλικίας κάτω των 5 ετών που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποσιτισμό αν δεν λάβουν άμεση βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.
«Ο υποσιτισμός είναι μια νέα και σιωπηλή απειλή για τους πρόσφυγες στον Λίβανο», προειδοποίησε η Αναμαρία Λαουρίνι εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια μιας παρουσίασης στη Βηρυτό της έκθεσης αξιολόγησης που διεξήχθη το 2013 για το φαινόμενο αυτό.
Η Λαουρίνι ανέφερε ως αιτίες του φαινομένου «την κακή υγιεινή, την έλλειψη πόσιμου νερού, τις ασθένειες, την έλλειψη εμβολιασμού και την κακή διατροφή των παιδιών» που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο, όπου οι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν φτάσει το ένα εκατομμύριο.
Από τα 200.000 παιδιά από τη Συρία ηλικίας κάτω των 5 ετών που ζουν στον Λίβανο σχεδόν τα 2.000 «κινδυνεύουν να πεθάνουν και έχουν ανάγκη άμεσα βοήθεια για να επιβιώσουν», αναφέρει η έκθεση του οργανισμού.
Οι περιοχές του Λιβάνου όπου παρατηρείται περισσότερο το φαινόμενο του υποσιτισμού είναι ο βορράς και η κοιλάδα Μπεκάα, όπου «οι περιπτώσεις οξέος υποσιτισμού» διπλασιάστηκαν από το 2012 ως το 2013.
Σύμφωνα με την έκθεση της Unicef, η κατάσταση «θα μπορούσε να επιδεινωθεί ραγδαία εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του αριθμού των προσφύγων» που καταφεύγουν κάθε χρόνο στον Λίβανο, όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Unicef στον Λίβανο για την υγεία και τη διατροφή, Ζέρουαλ Αζεντίν, τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι τα πιο ευάλωτα, κυρίως «όταν ζουν σε δύσκολες συνθήκες σε καταυλισμούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «επίπεδο έκτακτης ανάγκης» υπάρχει όταν ο οξύς υποσιτισμός πλήττει το 15% των παιδιών, ενώ αυτή τη στιγμή το ποσοστό είναι 6%. Όμως «είναι το πραγματικό ξεκίνημα της κρίσης», υπογράμμισε ο Αζεντίν.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook