Χθες, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η με αριθμό 579/18-2-2014 επίκαιρη ερώτηση του Γ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, προς τoν Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τη συνταξιοδότηση των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Όπως αναφερόταν στην ερώτηση, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων καταβάλλεται, εφόσον, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού. Η συγκεκριμένη ρύθμιση «έχει οδηγήσει σε κατάφωρες αδικίες, καθώς υπερήλικες, οι οποίοι τυγχάνει να λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επίδομα ή οικονομική ενίσχυση, συχνά αμελητέου ύψους, καταλήγουν να στερούνται την πολύτιμη για την ίδια την επιβίωσή τους κύρια σύνταξη». 
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που έχουν κατατεθεί για το ίδιο θέμα τρεις ερωτήσεις από διαφορετικά κόμματα, Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γεγονός που αναδεικνύει τη βαρύτητα και τις κοινωνικές προεκτάσεις του εν λόγω ζητήματος. 
Ο κ. Μαρκογιαννάκης κατά την πρωτολογία του, αφού έκανε μια συνοπτική επισκόπηση της αλληλουχίας των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων, τόνισε ότι στη σημερινή εποχή, που υπάρχουν κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι κυριολεκτικά πένονται, είναι άδικο, όποιες περικοπές κι αν γίνουν στα δημόσια οικονομικά, αυτές να οδηγούν στην έσχατη κατάσταση πείνας και εξαθλίωσης τόσες χιλιάδες ηλικιωμένους. 
Ο Υπουργός, με τη σειρά του, αναγνωρίζοντας ότι από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης κατέστη σαφής η ως άνω περιγραφόμενη αδικία, δεσμεύτηκε ότι στο άμεσο προσεχές διάστημα θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή. 
Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Μαρκογιαννάκης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απάντηση του Υπουργού, διατύπωσε, εντούτοις, την ανησυχία του για τη φράση «στο άμεσο προσεχές διάστημα», την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Κεγκέρογλου, σχολιάζοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να οριστεί συγκεκριμένο απώτατο όριο νομοθετικής παρέμβασης. 
Απαντώντας ο Υπουργός, χωρίς να αναφέρει ρητά το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για τη διορθωτική παρέμβαση της Πολιτείας, άφησε να εννοηθεί ότι ως έσχατος χρονικός ορίζοντας τίθεται ο μήνας Απρίλιος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook