Διχώς ιδιαίτερη προθυμία αποφάσισα να παρευρεθώ στα εγκαίνια της γερμανικής σχολής στο κτήριο των σχολών ΟΑΕΔ στη Χριστομιχάλη Ξυλούρη.

Εισερχόμενος στην αίθουσα των εγκαινίων, ακούω τον υφυπουργό παιδείας της Γερμανίας να ομιλεί γερμανικά ενώ οι καθήμενοι φορούν ακουστικά μετάφρασης. 

 
Στο βήμα έρχεται ο Κρητικός υφυπουργός εργασίας της Ελληνικής κυβέρνησης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. 
 
Σε πολλές ομιλίες, και δη πολιτικές, η προσοχή του κοινού αδυνατεί να συγκεντρωθεί στον ομιλητή και αποσπάται συνήθως σε οτιδήποτε κινείται, σε φυλλάδια, σε κινητά τηλέφωνα κ.λπ. με σκοπό να περάσει η ώρα. Στην ομιλία του υφυπουργού αποφάσισα όχι μόνο να τον προσέξω αλλά και να κρατήσω σημειώσεις. Έτσι θα σας μεταφέρω κατά λέξη προτάσεις από την μνημειώδη ομιλία ενός πολιτικού του τόπου μας. Αφού καλωσόρισε τους γερμανούς προσκεκλημένους ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι «οι δικές μας σχολές υστερούν» και ότι «είμαι πολύ χαρούμενος για τη συνεργασία αυτή» . 
 
Η υποτέλεια στον λόγο του ήταν περισσότερο από εμφανής προσπαθώντας να κερδίσει τα θετικά νεύματα των γερμανών αξιωματούχων. Το βλέμμα και το σώμα του ήταν στραμμένο προς αυτούς έχοντας φουσκώσει από υπερηφάνεια, όπως τα πολύχρωμα παγώνια που φουσκώνουν για να προσελκύσουν το ταίρι τους. Μόνο που εδώ το ταίρι δεν είναι άλλο από τον γερμανό κατακτητή. Αποτέλεσματα της συνεργασίας αυτής θα είναι «τα ξενοδοχεία της Κρήτης να βελτιώσουν την ποιότητά τους» ενώ τόνισε με ιδιαίτερη πειθώ ότι «φέτος θα τηρηθεί η νομιμότητα» , εννοώντας την ποσόστωση που πρέπει να έχουν τα ξενοδοχεία σε μαθητές. Ο υφυπουργός δεν ξέχασε και την κρίση που περνάει η χώρα μας λέγοντας ότι «είναι ευκαιρία η Κρήτη να αναδείξει την ποιότητα των υπηρεσιών της και η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση»
Κλείνοντας ο υφυπουργός μας υπογράμμισε ότι «ανοίγουμε μια μεγάλη πόρτα που θα οδηγήσει την πατρίδα σε καλύτερες ημέρες»
 
Στις ομιλίες ακολούθησε ο γενικός γραμματέας τουρισμού, κύριος Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος χαιρέτισε τη συνεργασία αυτή, υπεραμύνθηκε της αξίας των δημοσίων σχολών αλλά δεν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λειτουργίας μιας γερμανικής σχολής στο Ηράκλειο.
 
Τον κύκλο των πολιτικών έκλεισε ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυπίδης Κουκιαδάκης ο οποίος εξήρε το ήθος και το χαρακτήρα των κρητικών με κάθε λεπτομέρεια εγκαινιάζοντας άτυπα τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές ενώ δεν αναφέρθηκε ουσιαστικά στην νέα σχολή.
 
Λιγοστοί ξενοδόχοι, στελέχη ξενοδοχείων, τοπικοί αξιωματούχοι και γνωστοί από το χώρο του τουρισμού ως άλλοι προεστοί και κοτζαμπάσηδες έδωσαν το παρόν και κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους στον γερμανό κατακτητή.
 
Γιατί κύριε Κεγκέρογλου,
 
Η Ελλάδα της φιλοξενίας, του Ξένιου Δία, η Ελλάδα του απλού λαού που φιλοξενούσε ανέκαθεν τους ξένους από πηγαίο χάρισμα, δε χρειάζεται τους Γερμανούς για να βελτιώσει την ποιότητά της. 
 
Η Ελλάδα του μερακλή Κρητικού που αγκαλιάζει τον επισκέπτη του δεν περιμένει την ευκαιρία της γερμανικής σχολής για να ανεδείξει την ποιότητα των υπηρεσιών της.
Γιατί, οι ελληνικές δημόσιες σχολές υστερούν, όπως λέτε , (στις οποίες υπήρξα καθηγητής), δεν υστερούν όμως λόγω γνώσεων και αγάπης των διδασκόντων αλλά λόγω των πιστώσεων που παγώνετε εσείς κύριε υφυπουργέ με αποτέλεσμα τα πρακτικά μαθήματα να γίνονται στο θρανίο. Και τι κομψό και πατριωτικό να λέτε στους γερμανούς αξιωματούχους ότι οι σχολές μας υστερούν και περιμένουν εσάς να μας σώσετε και σε αυτόν τον τομέα…
 
Γιατί κύριε Υφυπουργέ, η Ελλάδα να περιμένει το άνοιγμα της μεγάλης πόρτας, όπως την αποκαλείτε, ακόμα και αν αυτή η πόρτα είναι η κερκόπορτα για την διάλυση και αποσύνθεση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. 
 
Γιώργος Τριανταφύλλου , MSc, PhD (c)
Εκπαιδευτικός 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook