Επτά στους δέκα ωφελούμενους του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση Δήμου Ηρακλείου επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΕΠΙ-ΔΡΑΣΗ».

Μέχρι τη λήξη του, τον ερχόμενο Αύγουστο, εκτιμάται ότι και οι 100 άνεργοι που εντάχθηκαν σ’ αυτό θα έχουν καταφέρει να βρουν εργασία ή να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

Αυτό σημειώθηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας με θέμα «ΤΟΠΣΑ Δήμου Ηρακλείου: Ένα βήμα πριν την επαγγελματική αποκατάσταση 100 ανέργων. Τομείς και Προοπτικές Σύγχρονης Επιχειρηματικότητας» που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου σε παρέμβαση που έκανε ο διευθυντής του ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ Γιώργος Ζερβός, γνωστοποίησε στους παρευρισκόμενους ότι για μόλις το προηγούμενο βράδυ υπεγράφη υπουργική απόφαση για τη διάθεση 10.000 θέσεων απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ για ωφελούμενους Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης και Τοπικών Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όσοι από τους 100 ωφελούμενους της Α.Σ. «ΕΠΙ-ΔΡΑΣΗ» παραμένουν άνεργοι, σύντομα θα βρουν εργασία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις μελών Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με δημάρχους, καθώς και ότι θα γίνει μεγάλη προβολή τους στην Παγκρήτια Έκθεση για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 28 έως 31 Μαρτίου.

Ο κ.Ζερβός πρόσθεσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί μεγάλη έκθεση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Αναπτυξιακών Συμπράξεων στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου φορείς της κοινωνικής οικονομίας θα μπορέσουν ν’ αναδείξουν τη δουλειά τους, αλλά και να έχουν επιχειρηματικές επαφές.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Σισαμάκης που μαζί με την αντιδήμαρχο Μαρία Ξυλούρη εκπροσώπησαν το Δήμο Ηρακλείου, καθώς ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης είναι πρόεδρος της Α.Σ. «ΕΠΙ-ΔΡΑΣΗ».

Μεταξύ άλλων ο κ.Σισαμάκης σημείωσε ότι «Όταν ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στις Αναπτυξιακές Συμπράξεις «ΕΠΙ-ΔΡΑΣΗ» και «ΔΙΑΥΛΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ» ήταν ένα πραγματικό στοίχημα γι’ αυτόν που συνίστατο στο να καταφέρει να στηρίξει 200 ανέργους στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το στοίχημα θα κερδηθεί». Παράλληλα, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο εμπλέκεται ο Δήμος Ηρακλείου στα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ είναι η επίγνωση ότι ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού του και αναλογικά της χώρας, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Ο Δήμος οφείλει να τους συμπαρασταθεί» είπε ο κ.Σισαμάκης και πρόσθεσε «Άνθρωποι των πιο παραγωγικών ηλικιών δεν έχουν, λόγω της υψηλής ανεργίας, διεξόδους απασχόλησης και άλλοι με πολλά έτη απασχόλησης, λίγο πριν τη συνταξιοδότηση έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας. Ευελπιστούμε ότι μέσω των προγραμμάτων αυτών θα βοηθήσουμε ώστε ένας αριθμός συμπολιτών μας να βρεθεί και πάλι στο στίβο της απασχόλησης».

Για την πορεία υλοποίησης του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση Δήμου Ηρακλείου μίλησε το στέλεχος του ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ Αμαλία Αγγουρίδη, ενώ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και τις εξαγωγές.

Στη συνέχεια το στέλεχος της Αλληλεγγύης Κρήτης Πηνελόπη Μιχελάκη, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ Γιώργο Τζωρτζάκη, μίλησε για τη Βιολογική Γεωργία και ειδικότερα για το πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης και το δίκτυο προώθησης.

Στις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων στον τομέα του Αγροτουρισμού αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου «Φιλοξενία» Μανόλης Ζερβάκης, ενώ ο πρόεδρος της Αλληλεγγύης Κρήτης Νίκος Τζανάκης παρουσίασε τους τομείς εκμετάλλευσης των κοινωνικοπαραγωγικών δυνάμεων με παράλληλη εκμετάλλευση της περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου.

Συντονιστής ήταν ο Μανόλης Πουλιανάκης από την Αλληλεγγύη Κρήτης.