Την τακτική Γενική Συνέλευση του θα πραγματοποιήσει το σωματείο τροφίμων ποτών, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 20:30, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Απολογισμός της δράσης του Σωματείου της Χρονιάς 2013
2. Προγραμματισμός της δράσης του σωματείου το επόμενο διάστημα.
3. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ)

Στη Γενική Συνέλευση θα παρευρίσκεται και θα μιλήσει ο Πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και ποτών

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει:

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Στον κλάδο μας σήμερα εξαιτίας της παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης υπάρχει τάση συρρίκνωσης, συγχωνεύσεων, κλεισίματος επιχειρήσεων. Φυσικά όπως πάντα τις συνέπειες τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου με δραματικές επιπτώσεις στην ζωή μας.
Οι βιομήχανοι του κλάδου με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της ΕΕ έχουν ξεσαλώσει, έχουν στα χέρια τους ολόκληρο οπλοστάσιο και επιχειρούν να τελειώνουν με δικαιώματα που απόσπασε η εργατική τάξη με αγώνες δεκαετιών.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Κλείνουν παραγωγικές μονάδες ΑΓΝΟ,ΜΕΒΓΑΛ (Αθήνα, Θεσ/κη, Χανιά, Λάρισα),
ΑΜΣΤΕΛ Αθήνας (παραγωγή),TΣΙΠΙΤΑ (παραγωγή πάει στη Βουλγαρία) με συνέπεια να βρεθούν εκατοντάδες συνάδελφοι μας στην ανεργία.
Ο αριθμός των απολύσεων μεγαλώνει καθημερινά, ενώ αντικαθιστούν παλιούς εργαζομένους με νέους πιο φθηνούς
Εντατικοποιούν την εργασία αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις, εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία. Απολύσεις στον ΝΙΚΑ,ΤΥΡΝΑΒΟΣ,ΝΟΥΝΟΥ αφορούν και συνδικαλιστές και έχουν στόχο την τρομοκράτηση των υπολοίπων εργαζομένων.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ

Οι μειώσεις μισθών συνεχίζονται. Στην ΕΒΓΑ 15%,OLYMRUS PLAZA ως 35%,ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 10%, με ατομικές συμβάσεις στην ΔΕΛΤΑ 35%-50%,ΝΗΡΕΑΣ 15%,ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ (ιχθυοκαλ) 10%,AGRINO 20%,ΚΡΙΝΟΣ (αναψυκτικά) 10%,ΚΑΣΙΔΗΣ 10%-15%.
Με σύμφωνη γνώμη εργοδοτικών σωματείων έχουμε μείωση στην ΠΙΝΔΟ 15%, ΔΩΔΩΝΗ 10% σε εργαζόμενους και κτηνοτρόφους. Στα Χανιά είδαμε πριν λίγες βδομάδες τις ταυτόχρονες μειώσεις της τάξεως του 15%, σε διάφορες επιχειρήσεις του κλάδου. Θυμίζουμε ότι τη σεζόν που πέρασε, μετά τους ξενοδόχους τα μεγαλύτερα κέρδη στη περιοχή τα είχαν οι επιχειρήσεις Τροφίμων- Ποτών.

Πολλοί συνάδελφοι μας είναι απλήρωτοι για μήνες. Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις καθυστερούν δεδουλευμένα. Φαινόμενο που παρουσιάζεται πανελλαδικά αλλά και στο νομό Χανίων.
Θέλουν να γίνει συνήθεια να δουλεύουμε και να μας πληρώνουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες αυτά είναι λίγα παραδείγματα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον κλάδο µας. Μας έχουν βρει ανέτοιμους, όχι ενωμένους και µας χτυπούν. Η αυταπάτη ότι αυτά αφορούν άλλους, ότι αν λουφάξουμε ή αν υποχωρήσουμε θα γλυτώσουμε πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Κανένας δεν θα γλυτώσει από αυτήν την επίθεση. Όσο υποχωρούμε τόσο οι εργοδότες αποθρασύνονται. Δεν πρέπει να δεχτούμε άλλο να είμαστε εμείς τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και του πολέμου ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Να απαντήσουμε µε οργάνωση, κανένας έξω από τα συνδικάτα.
Για να αναχαιτιστεί αυτή η επίθεση πρέπει να δυναµώσουµε τον αγώνα στον κλάδο για την υπογραφή ΣΣΕ.
Η ομοσπονδία µας μέχρι σήμερα έχει κάνει προσπάθεια για την υπογραφή τους αλλά συναντά εμπόδια από τον ΣΕΒ και τους βιομηχάνους. Στην χρονιά που πέρασε από νωρίς είχαν στα χέρια τους τα σχέδια για τις ΣΣΕ, έγιναν 2 συναντήσεις. Σε αυτές µε διάφορα προσχήματα απέφευγαν να µπουν στην συζήτηση για την υπογραφή τους.
Έγινε προσπάθεια από την μεριά τους για παραπέρα κατακερµατισµό και υπονόμευση των συμβάσεων. Δεν θέλουν ΣΣΕ γιατί θέλουν τα χέρια τους λυμένα.
Η ομοσπονδία µας θα επιμείνει, θα συνεχίσει την προσπάθεια συντονισμού και µε άλλες ομοσπονδίες και σωματεία.
Η υπόθεση των συμβάσεων αφορά όλους τους εργαζομένους στον κλάδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook