Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, απέστειλε σήμερα Τετάρτη 26 Φερβρουαρίου 2014, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, έπειτά από σχετικό έγγραφο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστανοπαραγογών του Νομού, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί των Χανίων.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει τα εξής.

«Η καλλιέργεια της καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων περιορίζεται στην ορεινή και μειονεκτική ζώνη, με περίπου 110.000 δέντρα και ετήσια παραγωγή 1.300 τόνους ετησίως.
Δυστυχώς όμως, παρά την αποδεδειγμένη αξία της, τα τελευταία έτη, η καστανιά απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας μίας από τις πιο καταστρεπτικές ασθένειες. Το λεγόμενο «έλκος της καστανιάς», που προέρχεται από τον μύκητα Cryphonectria parasitica.

Η ασθένεια, εμφανίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το 2007 με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται ταχύτατα και να απειλεί στην κυριολεξία με αφανισμό τους καστανεώνες της περιοχής.
Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας, είναι η βιολογική μέθοδος που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό των δένδρων, την τοποθέτηση δηλαδή μυκητιακής πάστας, η οποία περιέχει ιό που καθιστά υποπαθογόνο τον μύκητα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όσον αφορά στην βιολογική καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και ειδικότερα στο μέτρο 227 μαζί με άλλες 10 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Η ένταξη στο πρόγραμμα, επιτεύχθηκε έπεται από την μεγάλη προσπάθεια, τόσο των καστανοπαραγωγών, όσο και της Αντιπεριφέρειας Χανίων αλλά και των υπολοίπων θεσμικών παραγόντων της περιοχής, πάντα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.

Ωστόσο, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο διάστημα από 1/05 έως 15/07. Εάν χαθεί το διάστημα αυτό, τότε έχουμε χάσει και την φετινή χρονιά με αποτέλεσμα, οι ζημιές στους καστανεώνες να είναι ήδη τεράστιες.

Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης, ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό:
1) Την άμεση έναρξη αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών, έτσι ώστε το έργο να ξεκινήσει στις παραπάνω προθεσμίες, για να μην χαθεί και η φετινή χρονιά.
2) Την ένταξη όλων των καστανεώνων στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, προκειμένου αν όχι να εξαλείψουμε, να περιορίσουμε την καταστρεπτική ασθένεια.
3) Προτείνουμε την ανάθεση παρασκευής των εμβολίων, στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, που ήδη έχει χαρτογραφήσει τους καστανεώνες της χώρας, ενώ παράλληλα, διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook