«Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί λίγο. Πολλοί από αυτούς που έρχονται στα εξωτερικά ιατρεία μάς ρωτάνε: Εχω γρίπη;». Την ανησυχία των πολιτών για τη φετινή γρίπη μεταφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, στην οποία τις τελευταίες εβδομάδες εισάγονται για νοσηλεία 3-4 περιστατικά γρίπης σε κάθε γενική εφημερία του νοσοκομείου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μόνο από τη δική μας κλινική έως σήμερα έχουν διασωληνωθεί 10-15 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης».

Η φετινή έξαρση της γρίπης αιφνιδίασε με την έντασή της την πλειονότητα των πολιτών, που είχαν «εφησυχάσει» μετά την περυσινή χρονιά, καθώς η δραστηριότητα της νόσου ήταν ήπια. Τη μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζουν γονείς με μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, ωστόσο η φετινή γρίπη δεν φαίνεται να κάνει ιδιαίτερες «διακρίσεις» όσον αφορά στην ηλικία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έως και χθες οι θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης είχαν φτάσει τους 64, ενώ 61 ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από αυτούς οι 12 εισήλθαν στην Εντατική χθες, ενώ συνολικά από την αρχή της φετινής «επιδημίας» έως και χθες νοσηλεία σε ΜΕΘ χρειάστηκαν 201 ασθενείς με γρίπη. H μέση ηλικία των ασθενών που κατέληξαν είναι τα 55 έτη, ενώ καταγράφηκαν θάνατοι και σε μικρές ηλικίες –ακόμα και παιδιά με υποκείμενα νοσήματα– καθώς και σε παχύσαρκα άτομα. Τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβάλλουν συνεχή εγρήγορση, καθώς προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει μείωση στη δραστηριότητα της νόσου, η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα παλαιότερων ετών πιθανότατα να μας απασχολήσει με παρόμοια ένταση τουλάχιστον για άλλες 1-2 εβδομάδες.

«Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι φέτος επικρατεί ο υπότυπος Α (Η1Ν1) του ιού της γρίπης», επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού. Οπως διευκρινίζει, το συγκεκριμένο στέλεχος ιού είναι πιο ισχυρό σε σχέση με τον Α (Η3Ν2) που επικράτησε την περυσινή περίοδο, και έχει την ιδιότητα να προσβάλει ακόμη και νέες ηλικίες, αλλά και να προκαλεί πιο βαριές νοσήσεις. Επιπλέον, η γρίπη φέτος «επισκέφθηκε» τη χώρα μας 2-3 εβδομάδες νωρίτερα.

Και για άλλη μία χρονιά βρήκε τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτήν, στην πλειονότητά τους, ανεμβολίαστους. Μόλις το 30% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη εμβολιάστηκε. «Ενώ ως λαός “αγαπάμε” τα εμβόλια, γεγονός που αποδεικνύεται από το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών που φτάνει ακόμα και το 98%, ειδικά για το εμβόλιο της γρίπης υπάρχει κάποια απαξίωση, ειδικά την εποχή της πανδημίας γρίπης», σημειώνει η κυρία Κρεμαστινού.

Η αγωνία των πολιτών για τη γρίπη εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες από την αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Υγείας και ορισμένων ιατρικών φορέων για τη φετινή επάρκεια ή μη των εμβολίων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε και αναφορά στον εισαγγελέα Αθηνών «για την πρωτοφανή παράλειψη της πολιτείας να εξασφαλίσει τα αναγκαία εμβόλια γρίπης για τον πληθυσμό». Στις κατηγορίες αυτές απάντησε ο υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδη, πως οι παραγγελίες εμβολίων γίνονται κάθε χρόνο ανάλογα με τη «ζήτηση» της προηγούμενης χρονιάς. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, φέτος παραγγέλθηκαν κατά τι περισσότερα εμβόλια σε σχέση με πέρυσι και τα οποία έχουν εξαντληθεί από τον Δεκέμβριο.

Η αντιπαράθεση αυτή, πάντως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «στείρα», με δεδομένο ότι έχει τελειώσει προ πολλού η εμβολιαστική περίοδος. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ψυχραιμία, πρόληψη της νόσησης με την τήρηση των κλασικών μέτρων προφύλαξης, όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού, καθώς και θεραπεία με αντιιικά φάρμακα», τονίζει η κυρία Κρεμαστινού.

Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν όλοι να τα προμηθευτούν δωρεάν –κατόπιν συνταγής γιατρού– από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ενώ και τα ιδιωτικά φαρμακεία μπορούν να παραλάβουν δωρεάν από τα νοσοκομεία αντιιικά φάρμακα για να τα δώσουν σε ασθενείς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, η πλειονότητα των ιδιωτικών φαρμακείων αυτή τη στιγμή δεν έχει αντιιικά, αλλά και η ζήτησή τους από πολίτες είναι μάλλον μικρή.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook