Την προτροπή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ώστε να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών μελών της ευρωζώνης, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο φέρεται να δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο το Ταμείο Διάσωσης να μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, ένα σχέδιο που φέρεται να υποστηρίζει και η Πορτογαλία.

Το γερμανικό περιοδικό επίσης αναφέρει ότι η ιδέα της επαναγοράς ομολόγων, την οποία πρώτος πρότεινε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας [ EFSF], Κλάους Ρέγκλινγκ, αντιμετωπίστηκε θετικά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στην συνεδρίασή τους την περασμένη Δευτέρα.

Προς την ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel,  φέρεται να κινείται υψηλόβαθμος, μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζοντας«καλή ιδέα» την πρόταση, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τις γερμανικές αρνήσεις όπως αυτές διατυπώθηκαν στην διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

«Δεν ξέρω κανέναν στο υπουργείο Οικονομικών που θα μπορούσε να έχει πει κάτι τέτοιο», δηλώνει στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου, αρνούμενος να σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel. 

Την αντίθεσή του επίσης προς την άρνηση της Μέρκελ για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέφρασε εύγλωτα αναφέροντας:

«Είναι επιβεβλημένο να διατεθούν πραγματικά τα 440 δισ. ευρώ που αποφασίσαμε τον περασμένο Μάιο», λέει ο Γιούνκερ, προσθέτοντας: «Είμαι βέβαιος ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα απορρίψει αυτό τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο. Για να καταστήσουμε την ασπίδα αποτελεσματικότερη, πρέπει χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο να καταβάλλουν το μερίδιό τους».