Τη δυνατότητα να περπατήσει ξανά, έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια, έδωσε στην Αμάντα Μπόξτελ ένας ρομποτικός εξωσκελετός που αναπτύχθηκε από την 3D Systems και την EksoBionics. Μπορούμε λοιπόν μα μιλάμε για τους πρώτο τους θαύμα – και μάλιστα λίγους μήνες αφ’ ότου πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά.
Η Αμερικανίδα έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω σε ατύχημα που είχε στο σκι το 1992 και οι γιατροί της ανακοίνωσαν πως θα ήταν διά βίου. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος εξωσκελετός, που κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτήν μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, τους διέψευσε.
Σχεδιαστές της 3D Systems σκάναραν το σώμα της, ψηφιοποιώντας τα χαρακτηριστικά του και προσαρμόζοντας τον εξωσκελετό στα δεδομένα του. Στη συνέχεια, τον συνδύασαν με συστήματα της Eksobionics, με τελικό αποτέλεσμα τον πρώτο «κατά παραγγελία» εξωσκελετό.
Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNET, διήρκεσε περίπου τρεις μήνες. Η «στολή» επίσης επιτρέπει στο σώμα της Μπόξτελ να «αναπνέει», κάτι που σημαίνει ότι η χρήστης του μπορεί να περπατάει για αρκετή ώρα χωρίς να εξαντλείται.
Τώρα, η τεράστια ευτυχία της αποτυπώνεται από το διάπλατο χαμόγελο της, όταν καταφέρνει να πατήσει ξανά στο έδαφος με τη βοήθεια του ρομποτικού μηχανισμού. Καθ΄όλη τη διάρκεια της μικρής διαδρομής που διανύει, φαίνεται ξεκάθαρα στο πρόσωπό της η χαρά που της έδωσε το… θαύμα της τεχνολογίας.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook