Η Βρετανική κυβέρνηση με στόχο να προσελκύσει στη χώρα επενδυτές από κράτη εκτός ΕΕ, θέσπισε μετά από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, το πρόγραμμα «ελίτ visa» το οποίο θα χορηγήσει με τη διαδικασία της δημοπρασίας 100 άδειες παραμονής, με την προοπτική χορήγησης διαβατηρίου και υπηκοότητας μέσα σε πέντε χρόνια.
Συγκεκριμένα, το τμήμα μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας πρότεινε στην κυβέρνηση Κάμερον τη χορήγηση 100 αδειών παραμονής στη χώρα ισχυρών επενδυτών από χώρες εκτός ΕΕ με τη διαδικασία της δημοπρασίας. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι η τόνωση της Βρετανικής οικονομίας με επενδύσεις αφού το μόνο κριτήριο για να προσφερθούν, αρχικά τουλάχιστον, εκατό άδειες παραμονής στη Βρετανία θα είναι το ποσό των χρημάτων που θα επενδύσουν στη χώρα οι υποψήφιοι.
Η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών θα γίνει με δημοπρασία με κλειστούς φακέλους οι οποίοι θα ανοίξουν να αξιολογηθούν όταν τελειώσει η προθεσμία υποβολής τους.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Evening Standard το ενδιαφέρον από ξένους «ολιγάρχες» είναι ήδη μεγάλο και υπολογίζεται ότι για να πάρει κανείς άδεια παραμονής θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 2.500.000 λίρες.
Με το νέο αυτό πρόγραμμα οι ξένοι επενδυτές θα αγοράζουν σε μετρητά και μόνο την άδεια παραμονής τους αλλά με την προοπτική ότι μέσα σε πέντε χρόνια θα αποκτούν βρετανικό διαβατήριο και βρετανική υπηκοότητα.
Το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα φέρει ρευστό στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας και ο επικεφαλής της επιτροπής του προγράμματος καθηγητής Ντέιβιντ Μέτκαλφ, δήλωσε: «Με το πρόγραμμα αυτό κάνουμε έμπρακτα γνωστό ότι η Αγγλία έχει ανοιχτή την πόρτα της για μπίζνες. Είναι σημαντικό για την αγγλική οικονομία να έρχονται στην Αγγλία άτομα με πολύ υψηλά εισοδήματα».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook