Πτώση σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο μετά από αύξηση τους δύο προηγούμενες μήνες, υποχώρηση που οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις επιχειρηματικές καταθέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1,3% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση, στα 161 δισ. ευρώ, από 163,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2013.

Οι καταθέσεις σημείωναν υποχώρηση για πέντε συνεχείς μήνες έως τον περασμένο Οκτώβριο, με τους καταναλωτές να μειώνουν τα αποθεματικά τους για να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη φορολογία, αλλά και την κάλυψη βασικών αναγκών.

Το διάστημα 2009-2012 λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα έφυγαν καταθέσεις ύψους 90 δισ ευρώ. Ωστόσο, αναφέρει το Reuters, με την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και την εξάλειψη του κινδύνου για έξοδο της χώρας από το ευρώ μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 επέστρεψαν περισσότερα από 17 δισ.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των καταθέσεων από τον Απρίλιο του 2009, οπότε είχαν φθάσει στο απόγειο τους (237 δισ. ευρώ) έχει μειωθεί κατά περίπου 77 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτεται από τον δανεισμό των τραπεζών από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook