Υλικά

• 350 γρ. σύγκλινο, κομμένο σε μεγάλες φέτες
• 500 γρ. φύλλα μαρουλιού, πλυμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
• 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 80 γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο
• 80 γρ. άνιθο, ψιλοκομμένο
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
• 600 γρ. ζωμό λαχανικών
• 80 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 50 ml.χυμό λεμονιού
• 2 αυγά
• Αλάτι και πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Σε πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλινο και τα μαρούλια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα.

Σβήνουμε με το ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Λίγο πρίν μαλακώσει το μαρούλι, βάζουμε το σύγκλινο, φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Τραβάμε το φαγητό από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Πρώτα χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφικτή μαρέγκα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν και το χυμό λεμονιού σε αργή ροή.

Έπειτα παίρνουμε από το ζωμό του φαγητού και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά πολύ αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας το συνεχώς για να μην κόψει.

Μόλις το αυγολέμονο πάρει τη θερμοκρασία του φαγητού τότε το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, ανακινώντας την συνεχώς για να απλωθεί το αυγολέμονο ομοιόμορφα με τον υπόλοιπο ζωμό της κατσαρόλας. Σερβίρουμε αμέσως.