Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περίπου 1.200 πολίτες, από αυτούς που έφυγαν από τη Λιβύη, ενδέχεται να έχουν χαθεί κάπου στη Μεσόγειο και κάνει λόγο για μαρτυρίες, που αναφέρουν άρνηση στρατιωτικών πλοίων να προσφέρουν βοήθεια σε σκάφος με μετανάστες .

«Περίπου 12 χιλιάδες πολίτες έφτασαν στην Ιταλία ή την Μάλτα και θεωρούμε ότι τουλάχιστον άλλοι 1.200 έχουν πεθάνει ή αγνοούνται στη θάλασσα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Μελίσα Φλέμινγκ η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η ίδια πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων ή μελών των οικογενειών μεταναστών, τουλάχιστον 800 άτομα έχουν χαθεί από τα μέσα Μαρτίου, έως τώρα, διασχίζοντας με πλοιάρια τη Μεσόγειο.

Ενας επιζών κατάγγειλε ότι στρατιωτικά πλοία, που δεν έχουν αναγνωριστεί, και έπλεαν στα ανοικτά της Λιβύης, αρνήθηκαν να προστρέξουν σε βοήθεια ενός πλοιαρίου που μετέφερε 72 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία πέθαναν από την πείνα ή τη δίψα, στα τέλη Μσρτίου ή τις αρχές Απριλίου.

Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η μαρτυρία ενός επιζώντα, που βρίσκεται σε στρατόπεδο στην Τυνησία, ήταν «αξιόπιστη και δραματική», ενώ δύο άλλοι από την Αιθιοπία ανέφεραν ότι είναι -μαζί με άλλους επτά- οι μόνο επιζώντες από το πλοιάριο με τους 72 επιβάτες. Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι πλήρωσε ο καθένας, για τη μεταφορά του εκτός Λιβύης, 800 δολάρια στον πλοιοκτήτη.

Το υπερπλήρες πλοιάριο, αφού περιπλανήθηκε περίπου δύο εβδομάδες στη Μεσόγειο, έπαθε βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο χωρίς νερό και τρόφιμα για τους επιβάτες.

Οι ίδιοι κατάγγειλαν ότι «τουλάχιστον δύο φορές» στρατιωτικά πλοία πέρασαν από δίπλα τους, χωρίς να σταματήσουν, χωρίς να προσφέρουν βοήθεια, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε μια φορά λίγο νερό και τρόφιμα στους μετανάστες.

Οι επιβάτες άρχισαν – ο ένας μετά τον άλλο – να πεθαίνουν από τις κακουχίες και την έλλειψη τροφής, με πρώτες τις γυναίκες και τα παιδιά, κατάγγειλαν οι δύο επιζώντες Αιθίοπες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook