Σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας λειτουργούν εκατοντάδες αυτοδιοικητικές εταιρείες. Οι εποπτεύουσες δημοτικές Αρχές αποφεύγουν να ενημερώσουν το υπουργείο Εσωτερικών ακόμα και για την ύπαρξη των επιχειρήσεων. Φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες.

Σημειωτέον ότι μόλις 350 από τις 761 επιχειρήσεις των δήμων έχουν απογραφεί μέχρι στιγμής. Οι υπόλοιπες 411 αγνόησαν τουλάχιστον πέντε επιστολές του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, με τις οποίες τους ζητήθηκε άμεση καταγραφή των οικονομικών στοιχείων των ΝΠΙΔ που συντηρούν, καθώς και τις προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι οι «άφαντες» δημοτικές επιχειρήσεις θα θεωρηθούν ,η υπαρκτές και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λουκέτα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, πόρισμα του ΑΣΕΠ αποκαλύπτει τις παράνομες μονιμοποιήσεις. Στο φως έρχονται τραγελαφικά φαινόμενα, όπως οι εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης να είναι πέντε και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής εννέα!

Την ίδια ώρα, περίπου 90 Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ ενημέρωσαν με επιστολές το υπουργείο Εσωτερικών ότι αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία, κρίνοντας ότι η νομική τους οντότητα καθιστά το υπουργείο αναρμόδιο για κάθε έλεγχο επί των οικονομικών τους. Έτσι, από τους εκτιμώμενους σε 12.700 υπαλλήλους δημοτικών επιχειρήσεων, το ελληνικό Δημόσιο γνωρίζει ποιους και για ποιες υπηρεσίες πληρώνει μόνο για 5.500. Οι υπόλοιποι περίπου 7.500 μοιάζουν δημοσιονομικώς αγνοούμενοι.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook