Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τους μη πολιτογραφημένους μετανάστες από τρίτες χώρες σε ό, τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η καθιέρωση σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές κυριάρχησαν, με εντάσεις και διαφωνίες, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια και το οποίο ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν την τροπολογία για το θέμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» των μεταναστών, επικαλούμενοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη συνταγματική τάξη, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί απαράδεκτης ρύθμισης.

Αίσθηση δε, προκάλεσε η εν παρενθέσει αναφορά του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση κλείνει πολιτικά το μάτι προς την άκρα δεξιά και προς την εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής, για την οποία, όπως σημείωσε, γίνεται μια μεθόδευση απ’ ό,τι φαίνεται για να τεθεί εκτός νόμου. Τα λεγόμενά του σχολίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση μεθοδεύει – κατά τον «ορθό όρο του κ. Βούτση», όπως είπε χαρακτηριστικά – ένα νομικό, ηθικό και κοινοβουλευτικό έγκλημα κατά της ΧΑ.

Στο μεταξύ ένα ακόμη επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της ΧΑ, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, διαδραματίστηκε στην Ολομέλεια, όταν ο κ. Ζησιμόπουλος αποκάλεσε «καραγκιόζη» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλο, βλέποντάς τον να συνομιλεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκο. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «μπορεί να είναι και τιμή για μερικούς ο χαρακτηρισμός» μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών.

«Μην μας δουλεύετε και από πάνω» είπε η αντιπρόεδρος Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ενώ ο κ. Κουκουλόπουλος αναρωτήθηκε: «Τι θα ακούσουμε άλλο; Το Καραγκιόζης έγινε έπαινος, ο ναζιστικός χαρακτηρισμός τιμή για την αρχαία Ελλάδα κι ο Κασιδιάρης συνταγματολόγος από το βήμα της Βουλής».

Να εφαρμόσει το προεδρείο τον Κανονισμό και να επιβάλλει ποινές και στέρηση μισθού ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης διερωτώμενος: «Τι περιμένουμε για να το κάνουμε; Να βιοπραγήσει κάποιος ή να βγάλει μαχαίρι;». Ο δε, Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) ζήτησε να προασπιστούν οι θεσμικές λειτουργίες ώστε, όπως είπε: «να μην είμαστε αναγκασμένοι να μιλάμε μετά τις υποκριτικές κορώνες της ΧΑ».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook