Συγγενείς, φίλοι, φορείς και απλοί πολίτες θα πουν αύριο Σάββατο το τελευταίο αντίο στον Μαν. Καρέλλη.

Η εξώδιος ακολουθία θα ψαλλεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στη 1 το μεσημέρι ενώ η σορός του εκλιπόντος θα μεταφερθεί εκεί από τις 10.00 το πρωί.

Ο Μαν. Καρέλλης, πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Ευρωβουλευτής και εκδότης μια από τις ιστορικότερες εφημερίδες του Ηρακλείου, έφυγε από τη ζωή χθες το μεσημέρι, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία.

Από την πρώτη στιγμή τα συλλυπητήρια μηνύματα είναι δεκάδες από φορείς. (Δείτε και  εδώ)

Τα ΔΣ και τα μέλη των Σωματείων Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου:

Τα ΔΣ και τα μέλη των Σωματείων Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του πρώην Δημάρχου της πόλης μας Μανόλη Καρέλλη, που επί 14 έτη υπηρέτησε το Ηράκλειο από τη θέση αυτή, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη του πολιτισμού του:

Μουσικός Αύγουστος, οργάνωση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης.

Επίσης υπηρεσίες όπως η Πολεοδομία Ηρακλείου η ΔΕΥΑΗ και η Δημοτική Αστυνομία φέρουν τη δική του σφραγίδα.

Τα ΔΣ και των τριών Σωματείων σε εκτακτη συνεδρίασή τους αποφάσισαν ομόφωνα να παραστούν αύριο στη νεκρόσιμη ακολουθία του.

Οι Αντώνης Ανηψητάκης και Αριστείδης Παπαδάκης για τη "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, Περιβάλλον - Άνθρωπος":

Μανόλης Καρέλλης,

έντιμος, δημοκράτης, παθιασμένος με την ελευθεροτυπία και τον πολιτισμό. Από την δημαρχιακή του θητεία κρατάμε ως πηγή έμπνευσης τον εμβληματικό Μουσικό Αύγουστο του Ηρακλείου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη:

Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μανόλη Καρέλλη. Αγωνιστής, και με την πένα του και την εφημερίδα του «Αλλαγή», για τη δημοκρατία κι ενάντια στο ανώμαλο μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς κατά τη δεκαετία του ’60, δεσμώτης, αγωνιστής ενάντια στη δικτατορία κι αυτοεξόριστος στη συνέχεια, επί σειρά ετών Δήμαρχος Ηρακλείου αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. Θα τον θυμάμαι προσωπικά πάντα για το χιούμορ και τη στενή του φιλική κι αγωνιστική σχέση με τους ανθρώπους της προδικτατορικής ΕΔΑ στο Ηράκλειο.

Ανεξάρτητα από διαφορετικές προσεγγίσεις για τη δημαρχιακή του θητεία, κανείς δε μπορεί ν’ αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο Μανόλης Καρέλλης άφησε βαθύ αποτύπωμα στα δημόσια πράγματα και στους θεσμούς για τον πολιτισμό και την τέχνη στην πόλη μας.

Υπήρξε έντιμος και ανιδιοτελής και είχε ουσιαστική συμβολή και γνήσιο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά πράγματα και την ιστορία του Ηρακλείου, ως ιδρυτής του Φεστιβάλ της πόλης, αλλά και όπως επιβεβαιώθηκε ξανά σχετικά πρόσφατα, κατά τη σύντομη σχέση του με τη Βικελαία Βιβλιοθήκη.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο, την κόρη, τα εγγόνια του κι ολόκληρη την οικογένεια του.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γιώργος Δεικτάκης:

Η είδηση της απώλειας του Μανόλη Καρέλλη, Δημάρχου Ηρακλείου επί σειρά ετών, μας προκάλεσε μεγάλη θλίψη. Άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας « ΑΛΛΑΓΗ» με έντονη παρουσία στα τοπικά δρώμενα, άφησε την σφραγίδα του στην πόλη του Ηρακλείου και την Κρήτη.

Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκλιπόντος.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου:

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Μανόλη Καρέλλη.

Η παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επί 16 χρόνια και η ενασχόληση του με τα κοινά, αποτελούν σημαντική προσφορά για τον τόπο μας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, Αιωνία του η μνήμη.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης:

Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Μανόλη Καρέλλη, εξέφρασε ο βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ, κ. Μάξιμος Σενετάκης, προβαίνοντας στην παρακάτω δήλωση:

«Ο Μανόλης Καρέλλης υπηρέτησε την πόλη και τον Δήμο αφήνοντας τη σφραγίδα του στο έργο που έγινε εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Υποστήριξε με πάθος τις αρχές και τις ιδέες του και συνέβαλε στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης μας»

Το προσωπικό της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης»

Πενθούμε σήμερα για την απώλεια ενός από τους τελευταίους μεγάλους ευπατρίδες του τόπου μας.

Θρηνούμε την απουσία του πρώην Δημάρχου Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη, ενός ανθρώπου, που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη και στη συστηματική λειτουργία της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης».

Το υπέρμετρο ενδιαφέρον του Μανόλη Καρέλλη για την ιστορική πορεία της Βικελαίας που αποδείχθηκε έμπρακτα κατά την επιλογή του αείμνηστου εφόρου Νίκου Γιανναδάκη επί των ημερών του, στάθηκε η αιτία, ώστε η Βιβλιοθήκη του Δήμου μας να ξεφύγει από τα επαρχιακά πρότυπα και ν’ αναδειχθεί σε κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Επιτρόπου Στήβενσον.

Αείμνηστε και σεβαστέ μας Δήμαρχε!

Εμείς οι εργαζόμενοι στη Βιβλιοθήκη, υποκλινόμαστε στη μνήμη σου και σ’ ευχαριστούμε εκ βαθέων, διαβεβαιώνοντάς σε, ότι το παράδειγμά σου θα μας εμπνέει και θα μας ενισχύει στην πραγμάτωση κάθε ωραίου και κάθε αληθινού!

Ο τόπος μας και η πόλη μας, την οποία με πάθος και αφοσίωση υπηρέτησες θα σε θυμάται και θα σε ευγνωμονεί πάντα.

Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά σου.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Μιχάλης Κριτσωτάκης για τη Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης:

Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του πρώην Δημάρχου Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη. Το όνομα του συνδέθηκε στενά με την εξέλιξη της πόλης του Ηρακλείου, την οποία επί μακρόν υπηρέτησε μεταδικτατορικά.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης:


Με λύπη πληροφορήθηκα τον αδόκητο χαμό του φίλου και συναδέλφου Μανώλη, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τα κοινά με πάθος, εντιμότητα και ήθος. Έδωσε μάχες, αφήνοντας σημαντικές παρακαταθήκες.

Ήταν άνθρωπος της προσφοράς, συνετός και συνεπής. Προσέφερε όλες του τις δυνάμεις ανιδιοτελώς. Υπηρέτησε έτσι αξίες και ιδανικά, κινούμενος με αίσθημα χρέους απέναντι στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Η παρουσία του στα κοινά και οι καίριες παρεμβάσεις του σηματοδότησαν μια άκρως επιτυχημένη διαδρομή, που αποτέλεσε για όλους μας πρότυπο στο πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.

Θερμά συλλυπητήρια.

Θα τον θυμόμαστε πάντα.

Ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης:

Ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης έκλεισε εχθές. Ο θάνατος του Μανώλη Καρέλλη σφραγίζει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ο δημοσιογράφος, ο δήμαρχος της πόλης, ο ευρωβουλευτής, χάραζε γραμμές δράσης στο πλούσιο βιογραφικό του.

Όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, όσοι δεχθήκαμε την κριτική του, μα και τα ευφορικά του λόγια όταν μας τα προσέφερε, αναγνωρίζουμε ένα χαρακτηριστικό του. Ο Μανώλης Καρέλλης με πάθος υποστήριζε, χωρίς εκπτώσεις, κάθε φορά την άποψή του.

Διεκδικούσε ως το τέλος το δικαίωμα της έκφρασης. H πένα του δημοσιογράφου ήταν η δική του κινητήρια δύναμη σε κάθε του στιγμή.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου:


Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένειά και τους οικείους του εκλιπόντος, τέως δημάρχου Ηρακλείου, Μανόλη Καρέλλη, ενός ανθρώπου με μακρόχρονη παρουσία στα δρώμενα της πόλης μας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη δημοσιογραφία.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εποπτείας της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης»:


Η Επιτροπή Εποπτείας της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης» συμμετέχει στο πένθος για την απώλεια του Μανόλη Καρέλλη.

Στη διάρκεια της Δημαρχιακής του πορείας ο Μανόλης Καρέλλης έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για τη «Β.Δ.Β.»:

Η Βιβλιοθήκη απέκτησε τον πλέον κατάλληλο έφορο, τον αείμνηστο Νίκο Γιανναδάκη, ικανό προσωπικό και μεγαλύτερους χώρους. Απέκτησε επίσης σπουδαίες βιβλιοθήκες (όπως τη βιβλιοθήκη Γιώργου & Μαρώς Σεφέρη, Μάρκου Αυγέρη και Έλλης Αλεξίου).

Ξεκίνησε το εκδοτικό πρόγραμμα και πραγματοποίησε σημαντικές εκθέσεις όπως εκείνη των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Ο Μανόλης Καρέλλης υπηρέτησε τη «Β.Δ.Β.» και από τη θέση του συμβούλου του σημερινού Δημάρχου κ. Γιάννη Κουράκη κατά τα έτη 2003-2004.

Στο διάστημα αυτό πραγματοποιώντας δύο σπουδαίους κύκλους ομιλιών (Μήνυμα Ποιητών και Πανόραμα Ιδεών) επίσης, με δική του πρωτοβουλία αποκτήθηκαν από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη τα αντίγραφα του Γερμανικού Αρχείου Κατοχής του Φράϊμπουργκ.

Ο επικεφαλής της "Δύναμης Πολιτών" Βασίλης Λαμπρινός

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ηρακλείου "Δύναμη Πολιτών" Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: "Το Ηράκλειο έχασε χθες έναν ευπατρίδη, τον Μανώλη Καρέλη. Έναν έντιμο και ανιδιοτελή αγωνιστή που τίμησε το δημαρχιακό αξίωμα για 14 ολόκληρα χρόνια. Καλό ταξίδι Μανώλη. Και καλή αντάμωση σ' έναν άλλο Μουσικό Αύγουστο."

Η Δημοτική κίνηση «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη» και ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηλίας Λυγερός:

Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του πρώην Δημάρχου Μανόλη Καρέλλη.

Του Ηρακλειώτη που συνδέθηκε στενά με την πόλη του Ηρακλείου, την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών ως Δήμαρχος και ενεργός πολίτης.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης:

Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Μανόλη Καρέλλη, ενός σημαντικού ανθρώπου για τον τόπο μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του και να γνωρίσω την πολυσχιδή προσωπικότητά του.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Μανόλη Καρέλλη. Ο μακροβιότερος δήμαρχος της πόλης μας, διακρίθηκε για την αντιδικτατορική του δράση, τις καινοτόμες ιδέες του στην αυτοδιοίκηση και ήταν ένας ενεργός πολίτης σε όλη τη ζωή του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του

Flashnews.gr