Παράνομη και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η φορολόγηση του κινητού τηλεφώνου, του ΙΧ και άλλων παροχών στο πλαίσιο της δουλειάς τους που λαμβάνουν οι μισθωτοί από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά στη φορολόγησή τους, αναζητώντας ουσιαστικά από τη… μύγα ξύγκι για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να καλύψεις τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Όπως έγραψε χθες το Capital.gr με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και η τυπική ισχύς του ξεκίνησε από την Πρωτοχρονιά, οι παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας φορολογούμενος από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται, με ορισμένες εξαιρέσεις, θεωρούνται ότι αποτελούν εισόδημά του και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι το κινητό τηλέφωνο που λαμβάνει ως παροχή ένας εργαζόμενος από την επιχείρησή του ή η πληρωμή ενός μέρους του λογαριασμού του κινητού του θεωρείται εισόδημα για τον υπάλληλο ή το στέλεχος της επιχείρησης και φορολογείται με συντελεστή που φθάνει ακόμη και το 42%.

Μόνο που το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί από κοντά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που το αφορούν και είναι προς όφελος των φορολογούμενων. Πολύ πρόσφατα, στις 10 Ιανουαρίου 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας δημοσίευσε την 29/2014 απόφασή του αναφορικά με την φορολόγηση παροχών προς τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή «κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δε υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πρόβλεψη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τη φορολόγηση του εταιρικού κινητού ως εισόδημα για το μισθωτό είναι παράνομη.

Μάλιστα, είναι παράνομη ακόμη και στην περίπτωση που ο μισθωτός ωφελείται από την παροχή του κινητού από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Με απλά λόγια, όταν ο μισθωτός χρησιμοποιεί το κινητό που του πληρώνει ο εργοδότης του, δεν κάνει κλήσεις μόνο στο πλαίσιο των εργασιακών του καθηκόντων αλλά μιλάει και για προσωπικούς λόγους (πχ με συγγενείς και φίλους). Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση το όφελος που έχει από την παροχή του κινητού δεν μπορεί να θεωρηθεί εισόδημα και να φορολογηθεί. Μένει να δούμε αν το ΥΠΟΙΚ θα τηρήσει τη νομιμότητα ξηλώνοντας τις σχετικές διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

capital.gr/Σπύρος Δημητρέλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook