Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες και η γνωστή Ψαροταβέρνα ΠΥΡΟΦΑΝΙ (Βλητές Σούδας, τηλ.: 28210 96001), επιλέγει και μας προτείνει τρεις απλές αλλά ταυτόχρονα γευστικές συνταγές, για να υποδεχθούμε τη Σαρακοστή.

Μακαρονάδα του ψαρά, καλαμάρι γεμιστό, μύδια σαγανάκι, απογειώνουν τις γευστικές αναζητήσεις και αποδεικνύουν ότι η νηστεία τελικά, δεν θέλει κόπο, αλλά … τρόπο.

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΨΑΡΑ


Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε λίγο κρεμμύδι και προσθέτουμε θαλασσινά της αρεσκείας μας (γαρίδες, μύδια, χταπόδι ψιλοκομμένο, καλαμάρι ψιλοκομμένο).

Αφού σωταριστούν, προσθέτουμε ντομάτες κομμένες σε κύβους και λίγη φρέσκια ξυσμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.

Προσθέτουμε λόγο νερό και ρίχνουμε τα μακαρόνια.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι τα μακαρόνια να είναι ψημένα, να έχουν τραβήξει τα υγρά και να έχει χυλώσει η σάλτσα.


ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Ψιλοκόβουμε ντομάτες, μαϊντανό, λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο και θρυμματίζουμε φέτα. Ανακατεύοντας, φτιάχνουμε ένα πολύ παχύρευστο μίγμα για το καλαμάρι μας.

Επιλέγουμε ένα μεγάλο καλαμάρι, το οποίο έχουμε καθαρίσει χωρίς να το κόψουμε καθόλου.

Αλατίζουμε λίγο το καλαμάρι, και το γεμίζουμε με το μίγμα που έχουμε φτιάξει. Στο άνοιγμα το κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα για να μη χυθεί η γέμιση.

Το ψήνουμε στα κάρβουνα γυρίζοντας το συνεχώς για να μη μας αρπάξει.  


ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Καθαρίζετε τα μύδια πολύ καλά από τα "μαλλιά". Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνετε να βράσουν.

Όταν ανοίξουν τα αφήνετε λίγο ακόμα και τα σουρώνετε. Χωρίζετε τη σάρκα από τα όστρακα και τα αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε σε ένα μικρό τηγανάκι (σαγανάκι)το λάδι να κάψει. Προσθέτετε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ, ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά.

Mόλις πάρει βράση προσθέτετε τα μύδια και ψήνετε μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους. Ρίχνετε τη φέτα και ανακατεύετε.

Αφήνετε 5 λεπτά ακόμα στη φωτιά και σερβίρετε.