Πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Τροφίμων Σεργκέι Ντανκβέρτ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, επιθεώρησε διάφορες επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία και σε συνάντηση που είχαμε δήλωσε αποκλειστικά στην Ημερισία.

«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν έχουν, κατά τη γνώμη μου, εκτιμηθεί αναλόγως. Αναφορικά με τα αγροτικά προϊόντα, οι εξαγωγές της χώρας σας υστερούν πολύ, σε σχέση, για παράδειγμα με τη γειτονική Τουρκία ή Ιταλία. Το σύνολο των εξαγωγών σας ήταν 197 εκατομμύρια δολάρια το 2010, 260 το 2011, 334 το 2012 και το 2013 νομίζω πως θα ξεπεράσουν τα 321. Νομίζω πως αυτό δεν είναι αρκετό. Η Ελλάδα, παραδοσιακά, εξήγαγε στη Ρωσία φρούτα, ροδάκινα, κεράσια κ.α. Οι ποσότητες, τις καλές χρονιές, έφταναν μέχρι τους 150 χιλιάδες τόνους. Το 2013 τα φρούτα που εξήχθησαν έφτασαν τις 115 χιλιάδες τόνους. Παρόλα αυτά, τα εσπεριδοειδή, μια παραδοσιακή παραγωγή της Ελλάδας δεν έχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά μας. Περίπου χίλιοι τόνοι και άλλοι χίλιοι τα σταφύλια. Συνεπώς, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως υπάρχουν πολλές και μεγάλες προοπτικές για τη διεύρυνση των εξαγωγών σας προς τη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει για το ελαιόλαδο σας. Το 2013 στη Ρωσία εξήχθηκαν 3 χιλιάδες τόνοι ελληνικού ελαιολάδου. Ποσότητα ανεπαρκής για τη δική μας αγορά. Επιπλέον, θα πρέπει να σας πω πως η Ρωσία εξάγει στην Ελλάδα μισό εκατομμύριο τόνους φυτικού ελαίου.

Σε ότι αφορά τα κατεψυγμένα ψάρια και άλλα θαλασσινά θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Ελλάδα εξάγει δύο φορές λιγότερες ποσότητες από ότι η Τουρκία. Πρόκειται όμως για μια αγορά αναπτυσσόμενη. Ως εκ τούτου είπα στους Ελληνες συναδέλφους μου να μας δώσουν μια επικαιροποιημένη κατάσταση με τις σχετικές επιχειρήσεις ώστε να πραγματοποιήσουμε ελέγχους και να ξεκινήσει η διαδικασία των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Θα πρέπει να σας πω, επίσης, πως το σύστημα ελέγχου μας το έχουμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα πρότυπα αυτά ελέγχουμε τις επιχειρήσεις που εξάγουν τρόφιμα προς τη Ρωσία. Αξιοποιήσαμε και την εμπειρία χωρών όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, δηλαδή επιλέξαμε τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς αγοράς. Για το λόγο αυτό, όταν είδα ότι αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων, αποφάσισα, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που έχουμε, να έρθω στην Ελλάδα και κατά τις επιθεωρήσεις να γίνουν βελτιώσεις ώστε να μην αποκλειστούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις. Το τόνισα μάλιστα 3 φορές κατά τις επαφές που είχε με τον αρμόδιο υπουργό κ. Τσαφτάρη και τους υφυπουργούς του. Παράλληλα, προέκυψε το θέμα με την αφρικανική πανώλη των χοίρων και το θέμα έπρεπε να διευθετηθεί πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τη μία πλευρά και σε επίπεδο της Τελωνιακής Ένωσης από την άλλη. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι εφόσον η Ε.Ε. θεωρεί πως είναι ένας ενιαίος οικονομικός χώρος, η αντιμετώπιση του προβλήματος με την αφρικανική πανώλη των χοίρων θα είναι είναι εκ μέρους μας και έτσι εξηγείται η απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού κρέατος, ανεξάρτητα από το αν έχουν υπάρξει κρούσματα σε κάποια χώρα ή όχι.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, νομίζω πως υπάρχουν ευκαιρίες αύξησης των εξαγωγών σας στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα κρασιά, τον κρόκο, τα βότανα, τα αποξηραμένα φρούτα. Το αυτό ισχύει για το αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας, τα παγωτά. Όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης και δράσης μεταξύ των Επιμελητηρίων μας, αλλά και των διαφόρων επιχειρήσεων και συλλόγων.»

imerisia.gr/Ανδρέας Πετσίνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook