Πρώτη δημοσίευση: 07:45

Σε τεντωμένο σκοινί η ειρήνη στην Κριμαία μετά την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, σύμφωνα με καταγγελίες της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία \”πρόσφατα\” μετέφερε 6.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ουκρανία και ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού στην περιοχή της Κριμαίας.


Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στις ρωσικές \”προκλήσεις\” στην Κριμαία και αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές\”.

\"\"

Ο εναέριος χώρος πάνω από την πρωτεύουσα Συμφερόπολη έχει κλείσει, καθώς τις τελευταίες ώρες μεταφέρονται με ελικόπτερα και αεροσκάφη, δυνάμεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας επικαλείται πληροφορίες για επικείμενη επιχείρηση από άγνωστες “ριζοσπαστικές δυνάμεις” με στόχο τον αφοπλισμό των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή.

\"\"

Eν τω μεταξύ, ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της “τάξης και της ηρεμίας” σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας.

“Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας”, δήλωσε ο Σεργκέι Αξιόνοφ ο οποίος διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης, μετά από ψηφοφορία στην τοπική βουλή. Ο Αξιόνοφ ανέλαβε τη διοίκηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη χερσόνησο και υπάγονταν έως πριν στη δικαιοδοσία του Κιέβου. Ζήτησε μάλιστα από όσους άνδρες των σωμάτων αυτών διαφωνούν «να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους».

Η προεδρική διοίκηση της Ρωσίας “δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ”, μεταδίδουν με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Μπαρακ Ομπάμα δήλωσε οτι “κάθε παραβίαση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα προκαλέσει μεγάλη αποσταθεροποίηση” και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί τη διεθνή κοινότητα διαβεβαιώνουν, ότι θα υπάρξουν συνέπειες, σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι ο Ομπάμα θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 8 στο Σότσι της Ρωσίας, το καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Τί είχε προηγηθεί – Σύντομο ιστορικό

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν \”να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία\”.

\”Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία\”, είπε ο Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: \”Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη\”, υποστήριξε.

Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. \”Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία (. . .) επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη\”, τόνισε.

\”Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και όχι μόνο κατέλαβε το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας (. . .). Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία και να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών\” που έχει υπογράψει με την Ουκρανία, πρόσθεσε.

Ο Τουρτσίνοφ αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η οποία θέτει τους όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Η Κριμαία, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η ηγεσία της τότε ΕΣΣΔ την παραχώρησε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

\”Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων\”, είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

Ο εναέριος χώρος της Συμφερόπολης έχει κλείσει με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις. \”Οι πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη για απόψε και αύριο το πρωί ματαιώθηκαν\”, είπε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. \”Η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων\”, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Περίπου δέκα ένοπλοι, που φορούν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο διεθνές αεροδρόμιο και περιπολούσαν όλη την ημέρα έξω από αυτό.

Οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν ότι πρόκειται για \”ρωσική εισβολή\” διότι αυτοί οι μυστηριώδεις ένοπλοι \”δεν έκρυβαν ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις\”, όπως υποστήριξε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ.

\"\"

Αυστηρή προειδοποίηση στη Ρωσία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ που δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία

Αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου μεταδόθηκε η πληροφορία ότι 2.000 ρώσοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο έδαφος της Κριμαίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» από αυτές τις πληροφορίες και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν επιβεβαιωθούν θα αποτελούν παραβίαση από την πλευρά της Ρωσίας τόσο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας όσο και του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος σε ό,τι συμβαίνει στην Κριμαία μίλησε για «ρευστή κατάσταση» ενώ επανέλαβε την έκκληση του να σταματήσει η βία στη χώρα ώστε ο ουκρανικός λαός να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του.

Ανακοίνωσε, δε, ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.

Ένας ένστολος δήλωσε στο Euronews: \”Θέλουμε οι κάτοικοι της Κριμαίας να καταλάβουν ότι θα μείνουμε εδώ για πολύ καιρό και ότι αυτός ο τόπος δεν είναι μόνο για Ρώσους, αλλά και για Ουκρανούς, Γερμανούς, Εβραίους, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν εδώ ειρηνικά\”.

Η θέση της Κομισιόν

\”Για την ευρωπαϊκή επιτροπή η κατάσταση στην Κριμαία απαιτεί πρώτα απ\’ όλα μια πολιτική λύση\”, δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί. \”Απευθύνουμε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές της Ουκρανίας. Καλούμε τους πάντες να σεβαστούν ο ένας τον άλλο\”, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, συμφώνησαν να λυθεί η κρίση με πολιτικό διάλογο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν
Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μέρκελ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στην Κριμαία και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Η καγκελάριος τόνισε επίσης στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς για παροχή βοήθειας ώστε να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία.

newsit.gr/protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook