Περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά λόγω του λουκέτου του Mt. Gox, του ανταλλακτηρίου του εικονικού ψηφιακού νομίσματος bitcoin που υπέβαλε χθες αίτηση χρεοκοπίας. Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου, που έχει έδρα το Τόκιο, επιφέρει καίριο πλήγμα στο άυλο νόμισμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελούσε τη νέα επενδυτική μόδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών, περίπου 127.000 πιστωτές (σ.σ.: είχαν εισφέρει τα χρήματά τους) του Mt. Gox θρηνούν αυτή τη στιγμή, ενώ υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο κάθε επενδυτής έχει χάσει περίπου 3.500 δολάρια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μεγαλοεπενδυτή Dave Carlson, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης. Ο Carlson διατηρούσε σε λογαριασμό στο Mt. Gox 1.100 bitcoins, των οποίων η αξία στα τέλη του 2013 ξεπερνούσε το 1 εκατ. δολάρια. Σήμερα οι αποταμιεύσεις του Carlson δεν έχουν παρά μηδενική αξία.

Δεν ελέγχεται από κεντρικές τράπεζες

Αυτό που προσέλκυε τους φιλόδοξους επενδυτές του άυλου νομίσματος ήταν το γεγονός ότι οι συναλλαγές σε bitcoin δεν ελέγχονται από κάποια κεντρική τράπεζα, όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά νομίσματα. Και αυτό επειδή το ψηφιακό νόμισμα δεν έχει φυσική μορφή και χρησιμοποιείται από τους χρήστες του διαδικτύου που έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες με το συγκεκριμένο νόμισμα.

Οι χρήστες διαθέτουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου βρίσκονται τα ψηφιακά νομίσματα, και για τις συναλλαγές χρησιμοποιούν ένα peer to peer (αντίστοιχο του Napster) δίκτυο bitcoin. Η μοναδική αυτή διεύθυνση p2p δημιουργεί ένα δημόσιο κλειδί, όπως και ένα ιδιωτικό κλειδί -που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση- το οποίο ο χρήστης το διατηρεί κρυφό. Εάν χάσει το ιδιωτικό κλειδί που ουσιαστικά ξεκλειδώνει το πορτοφόλι με τα bitcoins, αυτό οδηγεί στην απώλεια και των bitcoins. Μάλιστα, ο Βρετανός James Howells, που είχε συγκεντρώσει bitcoins αξίας άνω των 750.000 ευρώ, τα έχασε εν μία νυκτί, καθώς πέταξε τον σκληρό δίσκο του, που περιείχε 7.500 ψηφιακά νομίσματα…

Κατρακύλα…

Το μεγάλο peak του bitcoin έγινε το 2013, ενώ τον Νοέμβριο η αξία ενός ψηφιακού νομίσματος ισοδυναμούσε με 1.242 δολάρια. Αυτό όταν στις αρχές της περασμένης χρονιάς ένα bitcoin κόστιζε μόλις 12 δολάρια. Ωστόσο, ό,τι ανεβαίνει κάποια στιγμή κατεβαίνει, με αποτέλεσμα από τον Δεκέμβριο να ξεκινήσει η κατρακύλα του bitcoin, που έχασε τον τελευταίο μήνα του 2013 περίπου το 28% της αξίας του.

Η κρίση που έπληξε τις κυπριακές τράπεζες φαίνεται να προκάλεσε, σε μεγάλο βαθμό, τη φρενίτιδα για το bitcoin. Η αιτία; Λόγω του κουρέματος των καταθέσεων στη μεγαλόνησο, ολοένα και περισσότεροι καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες για να τα επενδύσουν στο bitcoin, το οποίο οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να το ελέγξουν.

Μάλιστα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι λόγω της κρίσης στην Κύπρο η τιμή του bitcoin αυξήθηκε στα 200 δολάρια, μια και το άυλο νόμισμα θεωρήθηκε ως το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο.

Και δεν είναι τυχαίο ότι το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, η αεροπορική Virgin America αλλά και σημαντικές εταιρείες δέχονται συναλλαγές σε bitcoin.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook