Πιο αυστηρές συνθήκες κράτησης, ξεχωριστές φυλακές, ειδικά κελιά αλλά και απαγόρευση αδειών προβλέπονται για τους επικίνδυνους κρατούμενους στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στις ρυθμίσεις τους γίνεται λόγος για νέου είδους φυλακές -τύπου Γ όπως ονομάζονται- στις οποίες θα καταλήγουν υπόδικοι και κατάδικοι για σοβαρά εγκλήματα, όπως όσοι διώκονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Εκεί όμως θα κρατούνται και όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις και όσοι στασιάζουν οργανωμένα κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Το καθεστώς κράτησης θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό- στα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι δεν θα παίρνουν άδειες κατά τη διάρκεια της κράτησης, ενώ οι μεταγωγές και όποιες μετακινήσεις θα γίνονται με την ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., με το Σώμα να αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο. Συγκεκριμένα, θα φρουρεί εξωτερικά τις φυλακές, ενώ στα νέα της καθήκοντα είναι και ενέργειες εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Κρατούμενοι υψηλής επικινδυνότητας πέρα από τις νέου τύπου φυλακές- η πρώτη θα είναι του Δομοκού- θα μπορούν κρατούνται και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα κελιά, τα οποία επίσης χαρακτηρίζονται «τύπου Γ» και θα διαθέτουν ειδική φρούρηση και αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Πλέον, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι φυλακές θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στην τύπου Α θα κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι για χρέη και όσοι γενικά εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια, στην τύπου Β υπόδικοι αλλά και κατάδικοι με «μεσαίας» ποινικής αξιολόγησης παραβατική συμπεριφορά, κακουργήματα που επισύρουν καθείρξεις όχι όμως ισόβια. Και στις φυλακές τύπου Γ θα πηγαίνουν όσοι χαρακτηρίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να κάνει τη σχετική αξιολόγηση.
Για τους κρατουμένους των φυλακών Α τύπου προβλέπεται διαδικασία χορήγησης αδειών χωρίς να απαιτούνται εξαιρετικές προϋποθέσεις, ενώ για όσους κρατούνται σε φυλακές τύπου Β οι άδειες χορηγούνται μεν, αλλά με αυστηρότερα κριτήρια.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook