Υλικά

• 1 κιλό χταπόδι, κομμένο σε μπουκιές
• 80 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 80 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο
• 100 γρ. φρέσκα ντοματίνια
• 300 γρ. κριθαράκι, μέτριο
• 500 γρ. ζωμός λαχανικών
• 80 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• ½ κ. σούπας τοματοπολτό
• ½ κ. σούπας γλυκάνισο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε το χταπόδι σε μέτριες μπουκιές. Σε πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις πάρει θερμοκρασία βάζουμε το χταπόδι μαζί με τα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό).

Τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να χρωματιστεί το χταπόδι και να γυαλίσουν τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια βάζουμε τον τοματοπολτό και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να αφήσει και αυτός τα αρώματα του.

Σβήνουμε με τον ζωμό και κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Ακολούθως, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε το κριθαράκι.

Λογικά δεν θα χρειαστεί επιπλέον προσθήκη υγρών γιατί το χταπόδι θα βγάλει αρκετά, όμως σε περίπτωση που χρειαστεί θα βάλουμε νερό.

Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα γιατί το ζυμαρικό κολλάει εύκολα και ψήνουμε ακόμα για 18-20 λεπτά. Λίγο πρίν το τελείωμα προσθέτουμε τα ντοματίνια και το μάραθο.

Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι, γλυκάνισο και πιπέρι. Σερβίρουμε.