Δύσκολο με τις σημερινές καιρικές συνθήκες να ακουστεί σήμερα το \”αμόλα καλούμπα\”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα γιορτάσει τα κούλουμα παραδοσιακά, με διάθεση και καλή παρέα.

Πολλοί είναι αυτοί κάθε χρόνο που γιορτάζουν τα κούλουμα εκτός σπιτιού, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν δήμοι ή πολιτιστικοί σύλλογοι.

Όσοι πιστοί λοιπόν προσέλθετε. Ακολουθούν μερικές από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τόπους

Χανιά

Άγιοι Απόστολοι

Οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες γιορτάζουν την Καθαρά Δευτέρα, στις 11.30 το πρωί, στο άλσος των Αγίων Αποστόλων

Η γιορτή περιλαμβάνει παραδοσιακά κεράσματα, πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και ξυλοπόδαρους, σχοινοβάτες, ζογκλέρ και ακροβάτες.

Επίσης όσοι θέλουν να συμμετάσχουν οικολογικό Workshop “ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ”.

Κοντόπουλα Κεραμειών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντόπουλων καλεί όλους – στις 3 Μαρτίου στα Κεραμειά – να κάνουν μαζί κούλουμα και και να πετάξουν χαρταετό.

Ο σύλλογος θα προσφέρει σε όλους Σαρακοστιανά εδέσματα όπως και Χαρταετούς για τους μικρούς φίλους.

Ενώ την εκδήλωση στα Κοντόπουλα, θα πλαισιώνει και μουσική συντροφιά.

Άγιος Ονούφριος Ακρωτήρι

Εκδήλωση για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ονουφρίου, ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. από τις 10 το πρωί στο Λιμανάκι του Αγίου Ονουφρίου, στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, πέταγμα χαρταετού και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων στους παρευρισκομένους. Είσοδος ελεύθερη.

Ρέθυμνο

Δήμος Ρεθύμνου
12:00 Ρέθυμνο – Παραδοσιακά Κούλουμα στην παραλία Ελ. Βενιζέλου
Σωματάς
O Πολιτιστικός Σύλλογος Σωματά προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα
Αρμένοι
10:00 Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος με παραδοσιακά κούλουμα
Μελιδόνι – Δήμος Μυλοποτάμου
11:00 Αυγομάζωμα και 14:00 Κλέψιμο της Νύφης, Καντής
Μέρωνας – Δσήμος Αμαρίου
12:00 Παραδοσιακά δρώμενα. Οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα καθώς και άλλα παιχνίδια μαζί με παραδοσιακή μουσική & χορό.
Πατσός – Δήμος Αμαρίου
11:30 Το κλέψιμο της νύφης, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών και κρητικό γλέντι.

Ηράκλειο

4η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείο

Η 4η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιούπολης Ηρακλείου στα πλαίσια των αποκριάτικων δραστηριοτήτων, διοργανώνουν την 03-03-2014 στον χώρο του Σχολικού συγκροτήματος 11ου Λυκείου και 5ου Γυμνασίου της οδού ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΑΒΑΛΑ 64 στην Ηλιούπολη, εκδηλώσεις για τα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2014», με προσφορά σαρακοστιανών φαγητών (παραδοσιακά εδέσματα).

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα οργανώνει και παρουσιάζει ο καλλιτέχνης και επίτιμος Πρόεδρος και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλιούπολης, Γκερεδάκης Γιώργος με τοπικούς καλλιτέχνες:

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη από ώρα 11.00, για τους επισκέπτες.

Μαλεβίζι

Ο καιρός άλλαξε τα σχέδια της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου και η σημερινή εκδήλωση για τα κούλουμα θα πραγματοποιηθεί τελικά στο κέντρο Νίδα στα Λινοπεράματα, αντί της πλατείας Μ. Κατσαμάνη στο Γάζι.

Άφθονα σαρακοστιανά εδέσματα, καλό κρασί, γλέντι με τον Νεκτάριο Σαμόλη, τον Μιχάλη Αλεφαντινό και τους συνεργάτες τους, αλλά και η συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων του Μαλεβιζίου, περιμένουν όλους όσους επιλέξουν να γιορτάσουν την έναρξη της Σαρακοστής στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Μαλεβιζίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κούλουμα στο Θραψανό

Στο Θραψανό την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου από τη 1:00μ.μ. ομάδες μεταμφιεσμένων πραγματοποιούν την καθιερωμένη αποκριάτικη παρέλαση στο κέντρο του χωριού.

Στη συνέχεια, συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία μαζί με όλους τους θεατές για τα παραδοσιακά Κούλουμα. Μουσική, πειράγματα, γέλιο, νηστίσιμοι μεζέδες, κρασί, κέφι, σε αφθονία!

Λασίθι

Μέσα Λακώνια

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσα Λακωνίων σας προσκαλεί την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας – 3 Μαρτίου – στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου (Φλαμουριανά) να γιορτάσετε μαζί τα Κούλουμα με παραδοσιακή ζεστή φασολάδα και διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, παρέα με το κρητικό συγκρότημα του Μανόλη Κουργιαντάκη.

Ώρα έναρξης 11 π.μ.
Είσοδος ελεύθερη

Καλό χωριό

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος καλού Χωριού σας περιμένει στις 03/03/2014 και ώρα 12:00 στην πλατεία του Ίστρον, να γιορτάσετε μαζι τη \’\’Γιορτή της Φασολάδας\’\’
μαζί με το συγκρότημα του Μιχάλη και Δημήτρη κουνάλη.
Έισοδος ελέυθερη

* Θα προσφερθεί δωρεάν νηστίσιμο σπιτικό φαγητό, κρασί και ρακή

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

Adv link

Κερδίστε ένα ταξίδι 3 ημερών για 2 άτομα στην Αντάλια από το Flashnews.gr και το Round Travel!

Adv link Τραπεζαρία, κρεβάτι, καναπές … Βρες την καλύτερη τιμή για όποιο έπιπλο κι αν ψάχνεις συγκρίνοντας σε 1.070+ καταστήματα. »

You\’ll need Skype CreditFree via Skype

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook