Ανεβαίνουν οι τόνοι της επικίνδυνης διένεξης μεταξύ της Ρωσίας και της νέας ηγεσίας της Ουκρανίας για το μέλλον της Κριμαίας, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την αποφυγή ενός πολέμου. «Κανείς δεν θα παραδώσει την Κριμαία σε κανέναν» διεμήνυσε σήμερα ο ασκών χρέη Προέδρου της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Ο Γιατσένιουκ προειδοποίησε, παράλληλα, ότι μια στρατιωτική σύρραξη στη χώρα του θα απειλήσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής.

«Υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω μια διπλωματική λύση στην κρίση, καθώς μια σύρραξη θα καταστρέψει τα θεμέλια της σταθερότητας όλης της περιοχή», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε συνάντησή του με ουκρανούς επιχειρηματίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους ρωσικής καταγωγής που έχουν αυτοανακηρυχθεί ηγέτες της Κριμαίας να προσαρτήσουν τη χερσόνησο που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Η αυτοανακηρυχθείσα και παράνομη κυβέρνηση της Κριμαίας τώρα προσπαθεί να κλέψει την εθνική ιδιοκτησία της Ουκρανίας (…) Θέλω να προειδοποιήσω αυτή την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να λεηλατηθεί να και προσαρτηθεί εθνική ιδιοκτησία», σημείωσε.

\"Κίεβο:

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός είχε πει, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία σε κανέναν.

Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία επιθυμεί να βαθύνει τους πολιτικούς και εμπορικούς της δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Ο ίδιος διέψευσε ότι οι νέες αρχές της Ουκρανίας θα εθνικοποιήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Η ιδιοκτησία σας είναι προστατευμένη», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες.

Εξάλλου ο Γιατσένιουκ επανάλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να διασφαλίσει οικονομική ενίσχυση.

Μια ομάδα του ΔΝΤ αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Κίεβο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία αύριο Τρίτη, όπως έγινε γνωστό από το Ταμείο. Η αποστολή θα παραμείνει στη χώρα ως τις 14 Μαρτίου.

Στρατιωτικές ενισχύσεις φτάνουν στην Κριμαία

Στο μεταξύ, Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία, όπως κατήγγειλαν σήμερα ουκρανοί συνοριοφύλακες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.

Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου αυτής, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.

Εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας απογειώθηκε ένα αεροσκάφος αναχαίτισης Σουχόι SU-27, το οποίο απέτρεψε οποιαδήποτε «προκλητική δράση» στη διάρκεια δύο παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook