«Άρχισαν τα όργανα, λύγισε τη μέση σου….» Το λαϊκό άσμα αναφέρεται, βέβαια. σε γλεντοκόπι και σε χορευτική φιγούρα και όχι σε…υπόκλιση.

To αναφέρω γιατί το τραγούδι αυτό, δίκην ευθύβολου όπλου, αποτυπώνει το κλίμα και την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Βέβαια, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να φέρουν το εκλογικό παιχνίδι στα «νερά τους» είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια σαφή εικόνα για το που πάει «το πράγμα».

Διάβασα, πρόσφατα, σε τοπική εφημερίδα στον κεντρικό τίτλο, ότι η εκλογική μάχη θα δοθεί μεταξύ ΔΥΟ συνδυασμών, του νυν Δημάρχου κ. Σκουλάκη, και του κ. Βάμβουκα. ΄

Ίσως η εφημερίδα, με αυτόν τον τρόπο εκφράζει την εκτίμησή της για το ποια θα είναι τα «φαβορί» στον προεκλογικό αγώνα, δείχνοντας – τόσο πρώιμα – με κίνδυνο να χαρακτηριστεί - ως συμπεριφορά - αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική έναντι των άλλων υποψηφίων, για το που θέλει και… επιθυμεί (η εφημερίδα) να… κατευθύνει το προεκλογικό παιχνίδι (πολλές φορές με το αζημίωτο).

Παρακινδυνευμένο παιχνίδι που μπορεί να εκθέσει τον εμπνευστή του γιατί, όπως είπαμε, είναι πολύ νωρίς ακόμα, αλλά και για ένα σπουδαιότερο λόγο: Στις δημοτικές εκλογές κεντρικό ρόλο παίζουν τα πρόσωπα που στελεχώνουν ένα συνδυασμό και όχι η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα επί δεκαετίες κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και ενώ ασκούσαν εξουσία, δεν μπόρεσαν να εκλέξουν τους δημοτικούς άρχοντες που πατρόναραν, τους εκλεκτούς τους.

Και βέβαια, δεν αναφερόμαστε στους γυρολόγους της πολιτικής που με το βρεγμένο δάχτυλο προς τον ουρανό αναζητούν «κατά πού φυσάει ο αέρας» για να «επενδύσουν τα κέρδη τους» από τις περασμένες δημοτικές εκλογές. Είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα δημοτικά αξιώματα είναι ο «δρόμος με μονή κατεύθυνση» προς την δόξα και τον πλουτισμό.

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» κ. Βάμβουκα. Ασφαλώς, θα γνωρίζετε (αυτό δεν αφορά εσάς) ότι το καλάμι είναι το πιο ατίθασο και επικίνδυνο άλογο.

Ας δούμε, όμως, πως το λα’ι’κό άσμα, με μια μικρή παρανόηση, αποτυπώνει το προεκλογικό κλίμα και γιατί όχι πολλές φορές επιστρατεύεται η ασέλγεια και το ψέμα. Αθώο μεν, ψέμα δε.

Διαβάζω, επίσης, ότι γνωστός δημοσιογράφος που είναι πολύ κοντά σε πρώην πρωθυπουργό, θα αναλάβει ένα από τους δυο, κατ’ ευφυμισμό, μονομάχους, θέλοντας έτσι να προβάλλει την προτίμηση του πρώην πρωθυπουργού στον συγκεκριμένο συνδυασμό. Αθώο μεν, παραπλανητικό ψέμα δε…

Ολοι γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός και ο επικεφαλής του αναζητούσαν, εναγωνίως, την στήριξη του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος ποτέ δεν έκανε το σφάλμα να εκφραστεί ΔΗΜΟΣΙΑ υπέρ του ενός ή του άλλου συνδυασμού.

Ένα πολιτικό πρόσωπο, μεμονωμένα και αυτόβουλα, δεν εκφράζεται ποτέ υπέρ ενός υποψηφίου. Ασφαλώς θα επιδιώξει, για λόγους πολιτικής επιβίωσης, να «φυτέψει» σε πάνω από ένα συνδυασμό φιλικά του πρόσωπα, θα στηρίξει, όμως, τον υποψήφιο που θα επιλέξει το κόμμα του. Για την ώρα, κανένα κόμμα δεν έχει ανακοινώσει την προτίμησή του.

Για αυτό τα δημοσιεύματα που σπεύδουν να προκαταβάλουν τις εξελίξεις και να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που βολεύει τους πατρόνες τους, εκθέτουν τους πολιτικούς και έχουν αντίθετα αποτελέσματα.

Είπαμε: Αθώο μεν ψέμα δε….

Ανδρέας Σπανουδάκης

Και μια ευχή

Εγώ, Μανώλη, σου εύχομαι από τα τρίσβαθα της ψυχής μου, να είσαι κορακοζώιτος παρόλο που εσύ βιάζεσαι να μας αφήσεις έρμους και ορφανούς από την πολύτιμη παρουσία σου αφού έσπευσες και ευρισκόμενος εν ζωή (και πάλι σου εύχομαι πολύχρονος) να δώσεις το όνομά σου σε δρόμο στα Νεροκούρου, πρώην Δήμο Ελευθερίου. Εγώ, επιπλέον, θα πρότεινα στο υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε ο Μανώλης στην Αυτοδιοίκηση να δοθεί τ’ όνομα του Μανώλη σ’ ένα από τους Δήμους του νομού Χανίων. ‘Ετσι για να αποδοθούν, εσαεί, οι πρέπουσες τιμές στον άνδρα. Και βέβαια, τώρα που βρίσκεται εν ζωή να προλάβει να δεί τον εαυτό του και σε προτομή ανάμεσα στις άλλες μεγάλες προσωπικότητες του τόπου. Αμήν….

Με αγάπη
Ο ίδιος