Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορουσε να επηρεάσει την ευρωζώνη, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως εξήγησε παρά το γεγονός ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τη χώρα αυτή είναι «σχετικά περιορισμένη», οι γεωπολιτικές παράμετροι αυτής της κρίσης είναι σημαντικές και ξεπερνούν τους υπάρχοντες δεσμούς και τα στατιστικά δεδομένα. «Πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση με πολλή προσοχή» τόνισε.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μ.Ντράγκι είπε ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωζώνη, αν και η οικονομική εξάρτηση της Ευρώπης από τη χώρα αυτή είναι «σχετικά περιορισμένη».

«Από οικονομική και δημοσιονομική άποψη, οι συναλλαγές της ευρωζώνης (με την Ουκρανία) είναι μικρές [...] Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι λοιπόν σχετικά περιορισμένες», είπε ο Ντράγκι προσθέτοντας ωστόσο: «Παρόλα αυτά οι γεωπολιτικές παράμετροι της κατάστασης αυτής είναι εντελώς διαφορετικές. Θα μπορούσαν να έχουν μια δύναμη και μια ικανότητα να επηρεάσουν τα γεγονότα, που ξεπερνούν τους υπάρχοντες δεσμούς και τα στατιστικά δεδομένα που μόλις σας παρέθεσα».

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση με πολλή προσοχή γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα ευρύτερο από τη νομισματική πολιτική, το οποίο όμως θα μπορούσε επίσης να έχει επίδραση στην οικονομία», κατέληξε ο Ντράγκι.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό