Εκπληξη ακόμη και σε έμπειρους εκλογικούς αναλυτές προκαλεί το ασαφές πεδίο που διαγράφεται έντεκα εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές κάλπες της 18ης Μαΐου.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που σωρηδόν διεξάγονται αυτή την περίοδο, καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες για το «κλείσιμο» των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξουν τα κόμματα στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, δείχνουν χαμηλό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και έντονες τάσεις αποχής κυρίως από τους ψηφοφόρους των νεότερων ηλικιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο protothema.gr, από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία των ερευνών που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα είναι το σαφές πλεονέκτημα που εμφανίζονται να διαθέτουν στην πρόθεση ψήφου οι νυν περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με τα δύο κυβερνητικά κόμματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε μοιάζουν αδιαφιλονίκητα φαβορί, καθώς επωφελούνται από τις ιδιαιτέρως χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις για τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι σε αρκετές περιφέρειες μπαίνουν στην αφετηρία της αναμέτρησης με μεγάλο μειονέκτημα αναγνωρισιμότητας.

Ειδικότερα στη Κρήτη, οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο νυν περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο και θα επικρατήσει άνετα είτε έχει απέναντί του τον «γαλάζιο» υποψήφιο κ. Σεραφείμ Τσόκα είτε, το πιθανότερο, τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο οποίος, μετά την άρνηση του συναδέλφου του κ. Γιώργου Σταθάκη να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, επιφορτίσθηκε με το δύσκολο έργο να αποδείξει ότι η Κρήτη έπαψε να είναι «πράσινο» νησί.

Βαρόμετρο, ωστόσο, των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζουν τα πρόσωπα που ηγούνται, αλλά και τα στελέχη που τα πλαισιώνουν, αποτελεί η διάρθρωση του εκλογικού σώματος που, εντέλει, θα προσέλθει στις κάλπες. Τα ευρήματα των περισσότερων ερευνών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, τουλάχιστον, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών θα σημαδευτεί από την υψηλότατη αποχή, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα ξεπεράσει το ρεκόρ όλων των εποχών που σημειώθηκε στην προηγούμενη αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 2010, φτάνοντας το 40% την πρώτη Κυριακή και το 53% τη δεύτερη. Ειδικά στους νέους ψηφοφόρους, η πρόθεση συμμετοχής είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί στις κάλπες, η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι θα πλήξει κυρίως τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στηρίζεται εκλογικά στην πρωτοκαθεδρία που διατηρεί στους εκλογείς των μικρότερων ηλικιών, έναντι των κυβερνητικών κομμάτων τα οποία προσελκύουν τους πιο ηλικιωμένους.

Η σύμπτωση του δεύτερου γύρου της αναμέτρησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις ευρωεκλογές, που θα γίνουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 25 Μαΐου, είναι δυνατόν να αλλάξει κάπως τα δεδομένα, επειδή ίσως κινητοποιηθούν περισσότερο οι νεότεροι ψηφοφόροι, πλην, όμως, όπως εκτιμούν αναλυτές, μπορεί να έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα που πλέον να μην ανατρέπονται.

πληροφορίες protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook