Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή πως η ουκρανική κυβέρνηση παρέδωσε στις βρετανικές αρχές ένα κατάλογο με ονόματα υπόπτων για υφαρπαγή ουκρανικών κεφαλαίων προς το εξωτερικό. 
Ο Χέιγκ δεσμεύτηκε να στείλει κατεπειγόντος ομάδα ειδικών στο Κίεβο που θα συγκεντρώσει άμεσα στοιχεία, ώστε να ξεκινήσει έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στα πρόσωπα της λίστας. 
Μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από το ουκρανικό κοινοβούλιο, Ουκρανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει στον ίδιο και σε στενούς του συνεργάτες κατηγορίες για υπεξαίρεση και διασπάθιση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κρατικά ταμεία.
Ωστόσο σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο έδαφος της Ρωσίας, ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα τραπεζικό λογαριασμό ή περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό.
Ερωτηθείς στο κοινοβούλιο για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν έχει δώσει εντολή να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκουν σε Ουκρανούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ απάντησε: «Συζήτησα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας χθες (Δευτέρα) και αναφέρθηκα στην προθυμία μας να βοηθήσουμε να επιστραφούν οι κλεμμένοι πόροι και την ανάκτησή τους για λογαριασμό της Ουκρανίας».
«Για πρώτη φορά χθες η κυβέρνηση της Ουκρανίας μας παρέδωσε έναν κατάλογο των προσώπων που ενέχονται — δεν το είχε πράξει προηγουμένως. Συμφώνησα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας να στείλουμε κατεπειγόντως μια ομάδα εκεί ώστε να παράσχει συμβουλές στους Ουκρανούς σχετικά με τις πληροφορίες που χρειάζεται να μας δώσουν ώστε να είμαστε σε θέση να ενεργήσουμε για το ζήτημα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook