Να εισπράξουν ΦΠΑ που έχουν ζητήσει να τους επιστραφεί από το 2012 –και εφόσον δεν έχουν κλείσει λόγω κρίσης μέσα σε αυτή τη διετία!- αναμένουν ακόμα οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση.

Παρά τις εντολές Θεοχάρη για επιτάχυνση των ελέγχων και πληρωμών στις επιχειρήσεις που δικαιούνται την επιστροφή ΦΠΑ, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ακόμα, κυρίως οι επιχειρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει πετύχει να πληρώνει περί τους 5.000 δικαιούχους κάθε εβδομάδα. Όλα αυτά όμως δεν φτάνουν σε όσους περιμένουν μήνες και χρόνια για να πάρουν την «ανάσα ρευστότητος» που έχουν ανάγκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση στοιχεία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, στην ΔΟΥ των Μεγάλων Επιχειρήσεων, στην οποία υπάγονται όλες οι πιο σημαντικές και «ζωντανές» επιχειρήσεις πανελλαδικά,υπάρχουν 774 εκκρεμείς αιτήσεις πληρωμής, οι 205 καθυστερούν πάνω από 120 ημέρες και ο μέσος όρος αναμονής μέχρι την πληρωμή της κάθε μίας φτάνει στις 759 ημέρες! Συνολικά οι επιχειρήσεις περιμένουν να λάβουν από τη συγκεκριμένη ΔΟΥ 135,3 εκατ. ευρώ.
Το ρεκόρ καθυστέρησης κατέχει η Η΄ΔΟΥ Θεσσαλονίκης. Από 9 αιτήσεις πληρωμής, δεν έχει απορριφθεί καμία, έχουν πληρωθεί οι 7 και εκκρεμούν άλλες 2. Το αιτούμενο ποσό για αυτές τις δύο αιτήσεις φτάνει στα 11,4 εκατ. ευρώ και ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 1.470 μέρες, δηλαδή πάνω από 4 συναπτά έτη.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook