Τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων ζήτησαν για μια ακόμη φορά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την σημερινή προγραμματισμένη τους συνάντηση. 
Η απελευθέρωση της τιμής και των καναλιών διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων καθώς και το ποσοστό κέρδους του κλάδου τέθηκαν επί τάπητος από τους κκ Ματίας Μορς (εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Κλάους Μαζούχ (εκπρόσωπος της ΕΚΤ) και Τζιουζέπε Καρόνε (αρμόδιος για θέματα υγείας από την ΕΕ) στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. 
Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας επιχειρηματολόγησε για τη χαμηλή τιμή των ΜΥΣΥΦΑ στην Ελλάδα όπως και για το ευρύ κανάλι διανομής που αποτελούν τα 11.000 ελληνικά φαρμακεία, πλην όμως χωρίς θετικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση.
Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να ρώτησε σε έντονο ύφος τον αξιωματούχο της Κομισιόν, κ. Καρόνε, «εσείς σε ποια τιμή αγοράζετε την ασπιρίνη στη χώρα σας;» για να λάβει την απάντηση μεταξύ σοβαρού και αστείου από τον Ιταλό «εγώ την αγοράζω από την Ελλάδα…».
Η τρόικα ζήτησε, επίσης, να καταργηθούν τα πληθυσμιακά κριτήρια για τη δημιουργία νέων φαρμακείων και να δοθεί η δυνατότητα και σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακείο. Έθεσε και το θέμα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, λέγοντας ότι πρέπει να περιοριστεί στο 15% από 23% που είναι σήμερα. 

Προτάσεις για τους ανασφάλιστους 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και το θέμα των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει ότι το σύστημα χρειάζεται περίπου 1 δισ. ευρώ για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. 
Οι εκπρόσωποι της τρόικας πρότειναν την καθιέρωση εθελοντικής εισφοράς από τους ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), η οποία να είναι μικρότερη από εκείνη που καταβάλλουν όσοι απασχολούνται.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται αργά το βράδυ της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία και των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας. Υγείας και Ανάπτυξης.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook