Η Κύπρος αναμένεται να είναι το νέο success story μετά την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές αν και η Ελλάδα ακόμα αποτελεί την αγαπημένη αγορά των επενδυτών, που τη στηρίζουν, παρά τα συνεχή πισωγυρίσματα από το μέτωπο των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Τα δύο αυτά χρηματιστήρια έχουν αρκετά κοινά, αφού έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση του 2008 και που είναι τα μόνα που δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν σε υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία δυο χρόνια που οι ευρωπαϊκές και οι παγκόσμιες αγορές κυριολεκτικά «πετάνε» και σημειώνουν συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Δε μπορούμε να μην κάνουμε τους παραλληλισμούς με την Ελλάδα, αφού είναι δυο οικονομίες βασισμένες σε υπηρεσίες και με το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα να αποτελεί κεντρικό πυλώνα. Παράλληλα, σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, ενώ μοιράζονται το ίδιο νόμισμα και την ίδια ευρωπαϊκή «ασφάλεια» και οικονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Κύπρος είναι η νέα τεράστια χρηματιστηριακή ευκαιρία που θα δικαιώσει τους τομληρούς και τους υπομονετικούς. Η πτώση του κυπριακού χρηματιστηριακού δείκτη από τα ιστορικά του υψηλά αγγίζει το 95%, ακόμα και μετά από το ράλι κατά 37,0% που σημειώνει από την αρχή της χρονιάς.

«Ουσιαστικά, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή απότίμηση, πρόκειται για μια χώρα υπό διαρκή χρεοκοπία, αλλά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Και φυσικά αυτό δεν οφείλεται μόνο στα όσα συνέβησαν το 2013, αφού ήδη η πτώση ήταν πολύ μεγάλη. Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τα χειρότερα για την Κύπρο έχουν περάσει. Στην περαγματική οικονομία, θα χρειαστεί να υπάρξει μεγάλη υπομονή, αλλά όπως είδαμε και στην περίπτωση της Ελλάδας, όταν όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί ληφθούν, το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο. Με τα κεφάλαια να έχουν επιστρέψει στη Νότια Ευρώπη, η Κύπρος δε μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους μεγάλους διαχειριστές», σχολιάζει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, επικεφαλής ανάλυσης της Delta Forex Group.

Ήδη οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί μετά από την κατάσχεση των καταθέσεων, 12 μήνες πριν, έχουν σχεδόν αποσυρθεί και τα κεφάλαια επιστρέφουν και πάλι στην Κύπρο. Οι εταιρείες του στενού χρηματοπιστωτικού χώρου δεν έφυγαν από τη χώρα δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν να τις έχουν δικαιώσει. Στο πέρασμα των ετών, θα έχουν δικαιωθεί σίγουρα.

Όπως σχολιάζει ο κ. Αλωνιστιώτης, είναι μεγάλη υπόθεση να καταφέρουν να δικαωθούν και οι επενδυτές. Ακούγεται πραγματικά τραγικό, αλλά οι Κύπριοι πολίτες έχουν την ατυχία να έχουν χάσει μέρος των καταθέσεών τους και να μην έχουν το κουράγιο, την πίστη και πιθανόν και τα διαθέσιμα κεφάλαια προκειμένου να εκμεταλλευτούν την τεράστια επενδυτική ευκαιρία που τους προσφέρει το χρηματιστήριο της χώρας τους.

«Η Κύπρος θεωρείται frontier market (τίτλος κατώτερος από τα emerging markets). Τα frontiers όμως είναι πολύ πιο ελκυστικά για επενδύσεις τα τελευταία δυο χρόνια. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η Κύπρος θεωρείται μια αγορά μεγάλου ρίσκου, σε ένα περιβάλλον πλήρως ελεγχόμενο», εξηγεί ο κ. Αλωνιστιώτης.

Παραθέτουμε έναν πίνακα με μερικές από τις μεγαλύτερες κυπριακές εταιρείες και τις αποδόσεις τους για το 2014 και για τους τελευταίους 12 μήνες, μαζί με κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η Κύπρος θεωρείται μια αγορά μεγάλου ρίσκου, σε ένα περιβάλλον πλήρως ελεγχόμενο», εξηγεί ο κ. Αλωνιστιώτης.

\"\"

Παρακάτω υπάρχουν και τα συγκριτικά γραφήματα μεταξύ του Κυπριακού δείκτη και του ΧΑΑ, για το 2014 και για τους τελευταίους 12 μήνες.

\"\"

\"\"

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook