Το θέμα της δυνατότητας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωράει σε απαγόρευση καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών, οι οποίοι έχουν εγκριθεί σε ενωσιακό επίπεδο, άνοιξε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ελληνικής προεδρίας. Πρόκειται για θέμα «αγκάθι», καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών είναι γενικώς αντίθετοι στα μεταλλαγμένα, όμως αυτά μπορούν να αδειοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ολόκληρη την Ε.Ε., ακόμα κι όταν πολλά κράτη-μέλη είναι αντίθετα.

«Πήραμε την πρωτοβουλία και θέσαμε το θέμα των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών. Η εντολή που μας έδωσε το Συμβούλιο είναι ισχυρή. Ο φάκελος ξανανοίγει. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μπορούν να αρνηθούν τις καλλιέργειες Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών, υπό προϋποθέσεις ασφαλώς. Ομως, σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών που είναι αντίθετοι στην εκμετάλλευση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών βρίσκει πια με βάση τη σημερινή απόφαση ένα πολύ ισχυρό σύμμαχο», τόνισε μετά τη λήξη του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο κ. Μανιάτης. Η ελληνική πρωτοβουλία έρχεται έπειτα από τέσσερα χρόνια παγώματος της συζήτησης, λόγω μεγάλων διαφωνιών.

Οι συσχετισμοί, πάντως, στο Συμβούλιο ήταν ευνοϊκοί, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των αντιπροσωπειών τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης δυνατότητας απαγόρευσης σε εθνικό επίπεδο.

«Ο… διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες». Το ερώτημα τώρα είναι ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να «ενισχύουν τα κράτη που θέλουν να απαγορεύσουν την απελευθέρωση μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και όχι τις εταιρείες που προωθούν τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν με κοινή τους ανακοίνωση η Greenpeace, η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. «Η ελληνική πρόταση χρειάζεται άμεσα βελτιώσεις και αλλαγές στις προϋποθέσεις απαγόρευσης», τόνισε στην «Κ» η κ. Ελενα Δανάλη, από την Greenpeace.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook