Την Αθήνα επισκέπτεται από σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ, με στόχο την περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνογερμανικών θέσεων. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα επισκεφθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια το χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων, όπου έγινε το Ολοκαύτωμα του 1943.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας χαιρετίζει «τις πρώτες οικονομικές επιτυχίες που διακρίνονται διστακτικά». «Η Ε.Ε. για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα. Τέτοιες θετικές ενδείξεις δίνουν θάρρος και δύναμη για τις επερχόμενες μεγάλες προκλήσεις. Και για να αντεπεξέλθει κανείς σε αυτές χρειάζονται η πεποίθηση και η δύναμη της θέλησης για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές», τονίζει.

Θυμίζει ότι πριν από μία δεκαετία ήταν η Γερμανία εκείνη που ήταν στη θέση του μεγάλου ασθενούς της Ευρώπης. «Τότε μας παραίνεσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να βρούμε τη διέξοδο από την αυτοπαράλυση και να κάνουμε θαρραλέα βήματα. Τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας και της απασχόλησης ήταν επώδυνα και για μία μερίδα των πολιτών εξακολουθούν να είναι. Ομως αυτές οι μεταρρυθμίσεις μάς δυνάμωσαν για τις κρίσεις των περασμένων χρόνων», επισημαίνει, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους Ελληνες να συνεχίσουν τη δύσκολη πορεία τους.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ δεσμεύεται ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα στα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών. Αναλαμβάνοντας ως ανώτατος άρχοντας της Γερμανίας «το ηθικό χρέος» των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αναμένεται να μεταβεί με τον Κάρολο Παπούλια στους Λιγκιάδες, όπου θα αποτίσουν από κοινού φόρο τιμής στα θύματα των ναζί. Το χρέος αυτό «δεν θέλουμε ούτε να το αρνηθούμε ούτε να το σχετικοποιήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα.

Από τους εμπνευστές της ιδέας μιας Γερμανίας πιο δραστήριας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, αλλά και υπέρμαχος της άποψης ότι «η Γερμανία δεν θα έπρεπε να επιβάλει τη θέλησή της στην υπόλοιπη Ε.Ε.», ο κ. Γκάουκ διατυπώνει με σαφήνεια την άποψή του για το μέλλον της χώρας μας: «Όλοι στην Ευρώπη θέλουμε μία ανταγωνιστική, ευημερούσα Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία να διακρίνει τις προοπτικές της εντός και μαζί με την Ε.Ε.».

Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου ανακινεί και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, επιστολή, ζητώντας να συγκληθεί η Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και να συναντήσει το γερμανό πρόεδρο.

Επίσης, με επιστολή του προς τον υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Γλέζος ζητεί να δοθεί το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην Επιτροπή, προκειμένου να ενημερωθεί πριν συναντήσει το γερμανό πρόεδρο.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook