Σε επίσημες ανακοινώσεις για τη δομή και τη δράση του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η οργάνωση διέπραττε συστηματικά κακουργηματικές πράξεις και τα μέλη της είχαν κερδίσει από την δραστηριότητα αυτή περίπου 3 εκ. 500 χιλ. ευρώ.

Η δικογραφία περιλαμβάνει 17 άτομα, ενώ έγιναν 6 συλλήψεις, όλοι Έλληνες.

Τα σημαντικότερα σημεία της ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ. :

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά κακουργηματικές απάτες σε βάρος τόσο του Δημοσίου, όσο και ιδιωτών – επιχειρηματιών

Συνελήφθησαν έξι (6) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και αναζητούνται άλλα δύο (2), όλοι ημεδαποί

Προηγήθηκε πολύμηνη εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα ενώ για τις συλλήψεις οργανώθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, που σχηματίστηκε περιλαμβάνει συνολικά δέκα επτά (17) άτομα, μεταξύ των οποίων τα οκτώ (8) μέλη της οργάνωσης

Εκτιμάται ότι η ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ, ενώ σε βάρος των ιδιωτών προσεγγίζει τα 14.000.000 ευρώ

Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ

Η εγκληματική οργάνωση είχε καταφέρει να εξαπατήσει εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη, την Ρόδο, την Κέρκυρα, την Θεσσαλονίκη και το Βέλγιο

Τις έρευνες συνέδραμε και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

\”Ολοκληρώθηκε σήμερα (05.03.2014) τα ξημερώματα, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε χθες, για την πλήρη εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε συστηματικά σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κύριο αντικείμενο τις κακουργηματικές απάτες σε βάρος του Δημοσίου και ιδιωτών επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν έξι ημεδαποί, ηλικίας από 44 έως 49 ετών, όλοι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία.

Η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά δέκα επτά άτομα και συγκεκριμένα τους παραπάνω έξι συλληφθέντες, δυο ακόμα ημεδαπούς – μέλη και εννέα ακόμα άτομα (οκτώ ημεδαποί και ένας αλλοδαπός) οι οποίοι συνεργάζονταν ή/και παρείχαν συνδρομή στις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι παραπάνω εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις – κατά περίπτωση – κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και εξειδικευμένης – λόγω του αντικειμένου – αστυνομικής έρευνας, από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή κλιμακίου της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κατά την πρόοδο – εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν ενεργά, ως μέλη, οι προαναφερόμενοι οκτώ ημεδαποί.

Η οργάνωση διέθετε επιπλέον εσωτερική διάρθρωση, ιεραρχική δομή καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, την οποία τα μέλη της εφάρμοζαν με την ίδια ή διαφορετική – κατά περίπτωση – σύνθεση.

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το έτος 2006, είχαν ενταχθεί και δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, κυρίως απάτης, καθώς και σε περισσότερες αξιόποινες πράξεις, σχετικά με την αποφυγή καταβολής φόρων στο ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα η οργάνωση αρχικά εντόπιζε άτομα με συγκεκριμένο οικονομικό και φορολογικό profile δηλ. άτομα με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, στερούμενα περιουσιακών στοιχείων, τα οποία όμως δεν είχαν – νομικά – κώλυμα ή ασυμβίβαστο για τη σύσταση ή/και συμμετοχή σε εταιρικά σχήματα.

Τα μέλη της οργάνωσης «τοποθετούσαν» τα άτομα αυτά («αχυράνθρωπους») ως διαχειριστές σε εταιρείες που συνέστηναν οι ίδιοι ή σε ήδη υπάρχουσες εταιρείες, τις οποίες εντόπιζαν με κριτήριο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή/και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Με τον τρόπο αυτό απέφευγαν τον καταλογισμό φόρων αλλά και οικονομικών απαιτήσεων τρίτων (ιδιωτών) στους ιδίους, ενώ παράλληλα διατηρούσαν τον αποκλειστικό έλεγχο και εκμετάλλευση των κερδών από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών (είσπραξη εσόδων, δημιουργία οφειλών, πώληση περιουσιακών στοιχείων κλπ).

Πέρα από τη ζημιά σε βάρος του Δημοσίου, από τους μη καταβληθέντες φόρους και σε βάρος των ιδιωτών, από τη μη καταβολή των οικονομικών τους απαιτήσεων, η «αναγκαστική» ικανοποίηση των όποιων οφειλών καθίστατο ανέφικτη, καθώς οι «αχυράνθρωποι» δεν διέθεταν περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κινούντο στην «αφάνεια».

Επιπλέον τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μέσω εταιρειών που είχαν συστήσει με διαχειριστές «αχυρανθρώπους», προσέγγιζαν άλλες εταιρείες, τουριστικού κυρίως ενδιαφέροντος και έπειθαν τους υπευθύνους να συνεργαστούν, αναλαμβάνοντας με ιδιωτικά συμφωνητικά την κάλυψη των οφειλών-χρεών τους.

Με τον τρόπο αυτό, της εικονικής αναδοχής χρέους, συμμετείχαν στα κέρδη των εταιρειών, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν στην αποπληρωμή των οφειλών, ζημιώνοντας έτσι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ιδιώτες, συναλλασσόμενους με τις εταιρείες αυτές.

Στις περιπτώσεις αυτές η τοποθέτηση των «αχυρανθρώπων» γινόταν είτε με τη θέληση τους, είτε εκβιαστικά από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κυρίως από τον 44χρονο συλληφθέντα, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς λάμβανε τις βασικές αποφάσεις, αποτελούσε τον βασικό καθοδηγητή των λοιπών μελών, καθώς και τον «υποκρυπτόμενο» διαχειριστή των εταιρειών που σύστηνε η εγκληματική οργάνωση.

Κατ’ εντολήν του αρχηγού δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οργάνωσαν και λειτούργησαν τουριστικά γραφεία στο Βέλγιο, τα οποία μέσω του κύκλου εργασιών τους προέβησαν στην εξαπάτηση ημεδαπών ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία της σύστασης εταιρειών και της εικονικής αναδοχής χρέους από συνεργαζόμενες εταιρείες.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει εξαπατήσει εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος, που εδρεύουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, την Ρόδο, την Κέρκυρα και την Θεσσαλονίκη.

Εκτιμάται ότι η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημιά σε βάρος ιδιωτών επιχειρηματιών προσεγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, τουλάχιστον 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποιούσαν (ξέπλεναν) τα παράνομα έσοδα με την «μέθοδο του μυρμηγκιού» (SMURFING), μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατακερματίζοντας τον όγκο των χρημάτων σε πολλές συναλλαγές κάτω από το νόμιμο όριο αναφοράς ή αναγνώρισης των 15 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον χρησιμοποιούσαν σύνθετες μεθόδους μεταφοράς χρηματικών υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών σε προσωπικούς τους λογαριασμούς, μέσω τραπεζικών επιταγών ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνεργών τους, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους και το συνολικό μέγεθος των χρηματικών ποσών που διακινούσαν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση σχεδίαζε να επεκτείνει τις παράνομες δραστηριότητές της και σε γειτονικές χώρες, έχοντας προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύσταση εταιρείας γενικού τουρισμού στη Βουλγαρία.

Για το σκοπό αυτό θα τοποθετούσαν και πάλι «αχυράνθρωπο» ως εικονικό διαχειριστή, προκειμένου στη συνέχεια να εξαπατήσουν επιχειρηματίες για επενδύσεις στην εταιρεία, ενώ επιπλέον αναζητούσαν άλλους «αχυράνθρωπους» για να χρησιμοποιηθούν ως δανειολήπτες από τοπικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, ώστε να καρπωθούν τα χρήματα των δανείων.

Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, χώρους και εταιρείες, που σχετίζονται με την οργάνωση, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος επιταγών, αξιογράφων και το χρηματικό ποσό των (50.500) ευρώ περίπου, πέντε πολυτελή αυτοκίνητα, τρεις υπολογιστές, ένα εύχρηστο πιστόλι, 59 φυσίγγια των 9 mm , δεκατέσσερα πλήρη φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου και λοιπά πειστήρια που επιβεβαιώνουν την προαναφερόμενη έκνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας και οι τυχόν περαιτέρω παράνομες διασυνδέσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.\”

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook