Πέντε εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων και των τμημάτων ένταξης της Κρήτης από το ενιαίο πρόγραμμα Κρήτης και νήσων Αιγαίου του ΕΣΠΑ.

Χθες βρέθηκαν στο Ρέθυμνο εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τους προϊσταμένους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, με τους αρμόδιους για θέματα παιδείας αντιδημάρχους και με διευθυντές σχολείων, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις διαδικασίες απορρόφησης των συγκεκριμένων κονδυλίων ανάλογα πάντα με τις ανάγκες κάθε σχολείου.

Όπως τονίστηκε από τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, οι διευθυντές των σχολείων οφείλουν να καταγράψουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις κάθε τμήματος και σε συνεργασία με τον δήμο στον οποίο ανήκουν να προχωρήσουν σε σχετικό αίτημα προς την Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας.

Η Διεύθυνση αυτή του υπουργείου Παιδείας έχοντας τα στοιχεία για κάθε σχολείο και τμήμα αντίστοιχα θα είναι εκείνη που θα ανάψει ή όχι το «πράσινο φως» για την έγκριση των όποιων κονδυλίων υποβάλλουν οι Διευθύνσεις των σχολείων, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να απευθυνθούν στους δήμους τους για να συντάξουν το τεχνικό δελτίο και να το αποστείλουν στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης και να ξεκινήσει η απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο στόχος άλλωστε δεν είναι άλλος από το να καλυφθούν στο ακέραιο οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Ο κ. Γιάννης Μπαλαντινάκης, προϊστάμενος της μονάδας Α’ της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» διευκρίνισε πως πρέπει να κινηθούν με γρήγορες διαδικασίες τόσο οι Διευθύνσεις των σχολείων όσο και οι δήμοι για να απορροφήσουν το δυνατόν γρηγορότερα τον εξοπλισμό που χρειάζονται για την βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία: «Η πρόσκληση απευθύνεται στους δήμους και αυτοί πρέπει να κινήσουν όλες τις διαδικασίες. Αυτό που κάναμε είναι να δώσουμε σε όλα τα σχολεία το έναυσμα να ασχοληθούν, να δουν ποιες είναι οι ανάγκες τους και να ζητήσουν από τους δήμους να τα προωθήσουν σε εμάς για να τα χρηματοδοτήσουμε.

Υπάρχει μια χρηματοδότηση πέντε εκ. ευρώ για όλη την Κρήτη που αφορά μόνο εξοπλισμό των Ειδικών Σχολειών και των τάξεων των ειδικών τμημάτων που βρίσκονται στα υπόλοιπα σχολεία. Η διαδικασία είναι απλή. Θα πρέπει οι διευθυντές των σχολείων να καταγράψουν τις ανάγκες τους, να τις υποβάλουν στο δικό τους δήμο και ο δήμος στη συνέχεια να απευθυνθεί σε μας για την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι 31 Δεκεμβρίου για την απορρόφηση των χρημάτων.

Χρειάζεται μια εγρήγορση και μια επιτάχυνση των διαδικασιών τόσο από πλευράς των διευθυντών όσο και των δήμων για την υλοποίηση του προγράμματος. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι χρηματοδοτούμε μόνο τα εγκεκριμένα είδη από την Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ταξάκης, προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, τόνισε πως θα συμβάλλει όπως μπορεί ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση της διαδικασίας και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό όλα τα τμήματα γυμνασίων και λυκείων του νομού:

«Πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν χρήματα για τον εξοπλισμό των Ειδικών Σχολείων, όπως είναι οι ράμπες, οι υπολογιστές και σειρά άλλων απαραίτητων και χρήσιμων για την εκπαίδευση αντικειμένων.

Σε ό,τι αφορά την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από όσο γνωρίζω έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα Ειδικά Επαγγελματικά Εργαστήρια Κατάρτισης και το 3ο Γυμνάσιο που έχει τμήματα ένταξης. Υπάρχει όμως και το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου και το Γυμνάσιο Επισκοπής όπου πρέπει γρήγορα να κινήσουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται για να εξασφαλίσουμε χρήματα».

Ο αρμόδιος για θέματα παιδείας αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργαλής μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του σημείωσε: «Είχαμε συνάντηση με όλους τους αρμόδιους για τον εξοπλισμό των δημοτικών σχολείων και γυμνασίων που έχουν τμήματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Νομίζω μπήκαν οι σωστές βάσεις και σύντομα τα σχολεία θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στον υπεύθυνο προγραμματισμού του δήμου Ρεθύμνης και από εκεί και πέρα θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εξοπλισμό των ειδικών αυτών τμημάτων που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών. Αφορά 380 είδη που θα επιλέξουν οι διευθυντές ανάλογα με τις ανάγκες. Υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες, υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές αφής και πολλά άλλα πράγματα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της εκπαίδευσής τους».

rethnea.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook