Στη δημοπράτηση μιας σειράς έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατομμύρια ευρώ προχώρησε ο Δήμος Γόρτυνας το τελευταίο διάστημα, στα οποία οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αφορούν αναπλάσεις στους οικισμούς των Άνω και Κάτω Καπετανιανών αλλά και του Διονυσίου της πρώην δημοτικής ενότητας του Κόφινα και εργασίες συντήρησης, επέκτασης και περίφραξης των εγκαταστάσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου του Ρούβα.

Οι πόροι για την υλοποίησή των ανωτέρω έργων προέρχονται κυρίως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από Έσοδα του Δήμου.

Αναπλάσεις Καπετανιανών

Ο οικισμός των Καπετανιανών, με τις παραλίες του Κουδουμά και του Αγίου Ιωάννη λόγω της θέσης του ( συνδυάζει βουνό και θάλασσα) αλλά και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του, με κτίσματα κυρίως πετρόχτιστα, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη.

Ο οικισμός διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και παραδοσιακές ταβέρνες, καθώς και ένα συγκρότημα δεκαπέντε αναπαλαιωμένων παραδοσιακών κατοικιών. Η παρέμβαση του Δήμου έχει σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής που μπορούν να λειτουργήσουν προσθετικά για τη διατήρηση της ιδιαιτερότητας του οικισμού.

Συγκεκριμένα οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αφορούν διαμορφώσεις και πλακοστρώσεις των οδών πρόσβασης και διέλευσης μέσα στον οικισμό με τη χρήση τοπικού σχιστόλιθου για την σταθεροποίηση και εξομάλυνση του εδάφους.

Επίσης προβλέπονται σημάνσεις και ηλεκτροφωτισμός σε όλο το μήκος των δρόμων παρέμβασης. Στην πλατεία των Άνω Καπετανιανών θα γίνουν παρεμβάσεις διαμόρφωσης χώρου πρασίνου σε συνδυασμό με πλακόστρωση και κατασκευή καθιστικών για τη φιλοξενία μικρών εκδηλώσεων.

Στα Κάτω Καπετανιανά στην είσοδο του οικισμού διαμορφώνεται χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς δεν είναι δυνατή η προσπέλαση με οχήματα στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού.

Στην είσοδο του οικισμού τοποθετούνται φωτιστικά ώστε να αναδειχθεί το αμφιθεατρικό τοπίο. Ενώ σε όλο το μήκος του δρόμου πρόσβασης και εισόδου στον οικισμό θα κατασκευαστεί χαμηλό τοιχίο που θα λειτουργεί και ως σημείο ξεκούρασης των πεζών.

Τα έργα ανάπλασης στους δύο οικισμούς των Καπετανιανών έχουν προϋπολογισμό 622.000 ευρώ και εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης &Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο έργο κατακυρώθηκε με ποσοστό έκπτωσης 48, 40%.

Αναπλάσεις Παναγιά- Διονύσι

Οι επεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αφορούν και τα δύο χωριά και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Διονύσι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο περιμετρικός πεταλοειδής δρόμος με τη μικρή πλατεία στο κέντρο του.

Στο συγκεκριμένο χώρο οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν αφορούν τη διαμόρφωση της πλατείας. Αυτό θα επιτευχθεί με την προσθήκη καθισμάτων για την εξυπηρέτηση των ντόπιων και των επισκεπτών.

Επίσης θα γίνει φύτευση νέων δέντρων αλλά και διατήρηση και ανάδειξη των ήδη υπαρχόντων και κατασκευή ενός περιμετρικού χαμηλού πέτρινου τοίχου. Θα γίνει ηλεκτροφωτισμός στο δρόμο περιμετρικά της πλατείας και επεμβάσεις πλακόστρωσης για την αναβάθμιση του δρόμου.

Αντίστοιχα, στο χωριό Παναγιά η επέμβαση αφορά στη διαμόρφωση του δρόμου ο οποίος βρίσκεται στον παλαιό πυρήνα του χωριού.

Στο συγκεκριμένο δρόμο θα πραγματοποιηθούν πλακοστρώσεις, θα τοποθετηθεί λωρίδα σήμανσης Α.Μ,Ε.Α., θα εγκατασταθεί ο αναγκαίος φωτισμός και θα κατασκευαστούν, όπου κρίνεται αναγκαίο τοίχοι αντιστήριξης με πέτρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι στα 520.000 ευρώ και το ποσοστό έκπτωσης ανήλθε στο 50,31 %.

Γήπεδο Ρούβα

Η μελέτη αφορά στη συντήρηση, επισκευή και επέκταση των εγκαταστάσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου στη δημοτική ενότητα του Ρούβα.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει επέκταση της επίστρωσης με χλοοτάπητα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, κατασκευή νέας περίφραξης ύψους τριών μέτρων κατά μήκος του αγωνιστικού χώρου με πλέγμα και αντικατάσταση μέρους της υπάρχουσας, κατασκευής νέας πόρτας εισόδου , νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, μετατόπιση των προβολέων του γηπέδου.

Οι εργασίες αυτές είναι αναγκαίες ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν στο γήπεδο αγώνες ποδοσφαίρου Γ’ Εθνικής Κατηγορίας γι’ αυτό και η δημοτική αρχή με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του τοπικού διαμερίσματος και της οικονομικής επιτροπής που ελέγχει και αξιολογεί τις προσφορές αποφάσισε να κατακυρώσει τη δημοπρασία αν και το ποσοστό έκπτωσης ήταν μόλις στο 3,58 %.

Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις έχουν προϋπολογισμό 98.500 ευρώ και προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από έσοδα του Δήμου.